Ez a zöldség nemcsak mesés saláta-alapanyag, hanem még abban is segít, hogy kívül-belül gondoskodj a megfelelő hidratációról! Összegyűjtöttünk néhány érvet, amiért érdemes betenned a kosaradba a legközelebbi vásárlás alkalmával…
Vitaminok és ásványi anyagok
Egy csészényi nyers, hámozatlan, kockázott uborka 115 g vizet, 16 kalóriát, 0,8 g fehérjét, 0,2 g zsírt és 2,9 g szénhidrátot rejt – tehát gyakorlatilag büntetlenül jóllakhatsz olyan salátával, amelynek az alapanyaga ez.
Az említett mennyiség a napi K-vitamin beviteled 11%-át fedezi, emellett C-, A-, B6-vitamin, magnézium, kálium, mangán, tiamin, riboflavin, pantoténsav, folsav, kalcium, vas, foszfor, cink és réz is van benne.
Bármikor érdemes tehát kiegészíteni vele a menüdet!
Belső hidratálás
Az iménti adatokból láthattad, hogy az uborka kivételesen sok vizet tartalmaz. Emellett óriási előnye, hogy ásványi sók, azaz elektrolitok is találhatóak benne.
A folyadékháztartásod egyensúlyának megőrzéséhez mindezekre szükséged van.
Edzés után és a nyári hónapokban különösen érdemes extra mennyiséget fogyasztanod belőle, de bármikor segít, ha hajlamos vagy elsumákolni a vízivást, és esténként folyton azon kapod magad, hogy már megint alig kortyoltál.
Amennyiben néhány szeletet beleraksz a vizes kancsóba, kellemes ízt nyer a vized, így több kedved lesz legurítani a napi legalább másfél litert!
Bőrápolás
Bizonyára hallottál már róla, hogy az uborka kívülről is szépít, hiszen fantasztikus hűsítő és gyulladáscsökkentő hatása van.
A hűtött uborkaszeletek azonban nemcsak a puffadt szemekkel tesznek csodát, hanem gyakorlatilag bármilyen enyhébb bőrfelszíni irritációra és ödémára bevetheted.
Mivel kiválóan hidratál, akár egész testrészeket fedő pakolást is készíthetsz belőle: percek alatt feszesebb leszel tőle!
Igazi gyorssegélyként szolgálhat ez egy sorsdöntő találkozó előtt, vagy éppen egy fárasztó nap után.
Erős csontok
A túl csekély K-vitamin bevitel növeli a csonttörés és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Tévedés, hogy ez kizárólag a klimax környékén lévőket, illetve az idősebbeket érinti: valójában a mindenkori csontsűrűséged is összefüggésben állhat ezekkel a problémákkal.
A legújabb kutatások szerint már gyermekkorban előre jelezhető ez a veszély!
Mivel az uborka gazdag K-vitaminban, javítja a kalcium felszívódását, ezáltal megalapozza a csontjaid egészségét.
Jó anyagcsere
Az uborkát nem érdemes meghámoznod, hiszen a héja értékes rostokat tartalmaz.
Ezek a víztartalommal kombinálva hozzájárulnak az anyagcseréd optimális működéséhez – mégpedig úgy, hogy javul a tápanyagok felszívódása a bélrendszeredben, valamint lazább lesz a székleted.
Ha nem jársz elég rendszeresen vécére, mindenképpen próbálj meg átállni a zöldségekben, gyümölcsökben és folyadékban gazdag étrendre, mert ezek adják meg a lehetőséget arra, hogy optimális idő alatt áthaladjon a tápcsatornádon a bevitt étel!
Veszélyek
Talán nehéz elképzelni, de az uborkafogyasztás bizonyos esetekben árthat az egészségednek.
Magas víztartalmánál fogva nagyon fogékony a környezetében előforduló vegyületekre, tehát akár növényvédőszer-maradványokat is tartalmazhat, amennyiben nem megfelelő forrásból szerzed be.
A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy bárhol laksz, és bármilyen bevásárlási lehetőségeid vannak, a nem elég változatos táplálkozásból adódó egészségügyi kockázat messze felülmúlja a veszélyt, amit a permetszer-maradványok jelenthetnek számodra.
Te milyen gyakran eszel uborkát? Íme, néhány recept, ha megjött hozzá a kedved!