Csodálatos szurdok-túrák Magyarországon

Csodálatos szurdok-túrák Magyarországon

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Csodálatos szurdok-túrák Magyarországon

Ha szeretnénk kiszabadulni a folytonos rohanásból, a rettenetes robotból és a fullasztó városi betonkörnyezetből, akkor kössük meg jól a cipőfűzőnket a túrabakancson és vágjunk neki Magyarország egyik csodálatos szurdokának. Lássunk most a teljesség igénye nélkül néhány lehetőséget hazánk csodálatos túra és kikapcsolódási lehetőségei közül.

Ilona völgy

Az elképesztő látványvilágú, természetes képződmény talán legnagyobb vonzereje az Ilona-völgyi vízesés.

Ez a zuhatag Magyarország legmagasabb természetes vízalábukása, így biztosan felejthetetlen élményeket rejt, mint ahogyan az Ilona- patak kivájta szurdok is.

Ördög-árok

A fővárosban is találhatunk olyan helyeket, amiket érdemes meglátogatni. A Remete-szurdokban találhatjuk az Ördög-árok nevezetű patakot, ami az évmilliók során tekintélyes hasadékot vájt a sziklába.

A területen több barlang is található, melyek jégkorszak előtti állatok maradványait rejtették, valamint egy Neander-völgyi ember 3 fogát is megtalálták.

A budai hegyek csodálatos szépségű tája tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető.

Burok-völgy

Fejér és Veszprém megye határában találhatjuk az összesen mintegy 25 km hosszúságú, vízfolyás nélküli szurdokot. Rengeteg barlang és néhol gyakorlatilag függőleges sziklafal várja a látogatókat.

Egyik különlegességét is ennek köszönheti, mivel a hőmérséklet alacsonyabb, mint a környezetében lévő fennsíké, és a páratartalom is magas, így különleges, és nagyon ritka növényekkel is találkozhatunk.

Kép forrása: kirandulokklubja.network.hu

Tarjánka-szurdok

A Tarjánka patak mentén leereszkedni a Szár hegyről nem éppen egyszerű túra, de azoknak, akik szeretik a kihívásokat, szinte kötelező.

Bizony a folyómederben kell haladnunk, és az is előfordul, hogy kapaszkodó gyanánt egy kötél áll csak rendelkezésünkre, de a kaland felejthetetlen lesz, a látvány pedig lélegzetelállító.

Holdvilág-árok

A csodálatos szurdok nem éppen veszélytelen hely, ezért nedves időben nem feltétlenül érdemes nekivágni, mivel elég sokat kell mászni, hogy elérhessük.

Ám felkeresni mindenképpen megéri, hiszen állítólag itt állt Atilla városa, valamint egyes elképzelések ide teszik Árpád fejedelem sírját.

Dera-szurdok

A Pilis és a Visegrádi hegység tulajdonképpeni határvonalát jelenti a Dera-patak, mely létrehozta a néhol függőleges sziklafalakkal határolt szurdokot.

A túra itt sem egyszerű, ám a folyón való átkelést fahidak, a szusszanásnyi pihenőket pedig fából készült padok nyújtják az utazóknak.

A megállóknál lehetőség van egy kis szalonnasütésre is, ha az időjárás és a hatóságok is engedik azt.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék talán az egyik legismertebb túraútvonal, melyet évente rengeteg túrázó keres fel. A Visegrádi-hegységben az erős vulkáni tevékenység következtében létrejött szurdok fantasztikus kirándulást ígér majdnem mindenkinek.

Dömös felől Dobogókő felé lehet végigmenni a szakadékon azoknak, akik bírják a nehéz terepet. Sokszor ugyanis komoly ügyesség és némi nyers erő is szükséges a továbbjutáshoz, az épített fém kapaszkodókat erősen markolva.

Éppen ezért kicsi gyerekeknek és időseknek nem ajánlott, valamint nedves, csapadékos időben sem szabad nekivágni a kirándulásnak, mivel ilyenkor a hely életveszélyes lehet.

Ha azonban minden körülmény adott, és a család is felkészült, akkor túrabakancsot felvenni, a kalandra felkészülni, és hódítsuk meg a csodálatos természeti képződmény a természetvédelmi terület szívében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást