7 csodálatos, arany-kupolás épület a nagyvilágból

7 csodálatos, arany-kupolás épület a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 csodálatos, arany-kupolás épület a nagyvilágból

A világ egyik legértékesebb anyaga az arany. Amikor egy épületen jelenik meg, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem akármilyen létesítményt szemlélünk. Lássunk néhányat a híres, arany-kupolás építmények sorából!

Bourguiba mauzóleum

Az első tunéziai elnök, Habib Bourguiba 1957, június 25-én lépett a köztársaság élére. Egy olyan politika kialakításán fáradozott mellyel az emberek mindennapjait is komoly szabályok közé tudta volna szorítani. 1987-ben fosztották meg hatalmától és börtönbe került, majd meghalt.
Tiszteletére egy várost és több utcát is elneveztek, de a nevét viseli egy mecset is. Mauzóleumának pompás központi része a monumentális arany-kupola, mely a vezető csipkézett kő szarkofágját rejti.

Kijev-pecserszki főkolostor (Kiev Pechersk Lavra)

Az ortodox kereszténység egyik fellegvára, 1050-ben épült. Területét tekintve a fél Vatikánt elfoglalná, ám nem egyetlen épületről, hanem három épületegyüttesről van szó.
A 28 hektáros műemlék egy része állami tulajdon, és múzeumként üzemel, a többi pedig az ukrán ortodox egyház irányítása alatt áll, mely az orosz patriarkátus fennhatóságát ismeri el. A főkolostor számos építészeti ritkaságot rejt, uralkodó barokk stílusát az 1718-as tűzvész után nyerte el.

Sziklamecset (Qubbat As-Sachra)

A sziklamecset Jeruzsálem déli részén található, a templomhegyen, és ez az iszlám harmadik csodája. A város legrégebbi, máig álló muszlim épülete. Abdal-Malik ibn Marván kalifa építette zarándokhely gyanánt Kr.u. 685 és 691 között.
A Jeruzsálem egyik jelképének számító kupola eredetileg fából készült, melyet arany lapokkal borítottak. A ma is látható tető azonban csak 1963-ban készült el, arany – alumínium ötvözetből, és idézetek díszítik a Koránból.

Invalidusok dómja

A Párizsba érkezőket rendszerint megbűvöli az egész város, és csillogásával az Invalidusok dómja. Az épület lenyűgöző kupolája csak úgy ragyog a napfényben, felhívva a figyelmet a nem mindennapi épületre.
Az arany tetőn túl azt is érdemes megemlíteni, hogy a rengeteg tábornok és katonai vezető mellett a falai nem kisebb személy sírját óvják, mint Bonaparte Napóleonét.

Blagovescsenszkij székesegyház

Moszkvában, a Kremlin főterén áll ez a templom. Már maga a látvány is magával ragadó, hiszen az épületnek nem csak a kupolái, hanem az egész teteje aranyozott rézből készült.
A székesegyházat, a korábbi alapok felhasználásával1489-ben építették, és a cári család házi szentélyeként működött. Az épületet még lélegzetelállítóbbá teszi a rengeteg torony, és a hófehér falak, melyek tökéletes kontrasztot adnak, így remekül kiemelik az arany tetőt.

Swedagon pagoda

Burma fővárosában, Rangoonban található a gyönyörű, aranykupolás szentéj. A legenda szerint Buddha 8 hajszálával ajándékozott meg két kereskedőt, és meghagyta nekik, hogy jól őrizzék meg azokat. Erre egy ereklyetartót szemeltek ki, és amikor a férfiak belehelyezték a szálakat, csoda történt.
A hajból sugarak törtek elő, aminek hatására a némák beszélni, a vakok látni, a süketek hallani kezdtek, minden fa egyszerre kivirágzott és gyümölcsöt is termett, és drágakövek hullottak az égből. A templom tehát erre a 8 hajszálra épült. Valójában a 6. és a 10. század között emelte a mon nép, ám mai alakját csak 1786-ban érte el a folyamatos bővítéseknek köszönhetően.

Dohány utcai zsinagóga

Aki azt hinné, hogy mindenképpen külföldre kell menni ahhoz, hogy aranyozott kupolában gyönyörködhessen, az nagyon is téved. Budapesten, az Astoria közelében találkozhatunk a magyar zsidóság egyik híres jelképével, a Dohány utcai zsinagógával, melynek csodálatos, magas, gömbszerű kupoláját arany minta futja körül.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást