A csodaszép bíbor színű zöldségek hívogatóan csábítanak a piacon. Igen, a cékláról van szó. Roppant egészséges zöldség. Élettani hatása igen jelentős. Vérképző, segít a vörösvértestek regenerálódásában és szaporításban. A sav-bázis egyensúly szabályozásában is nagy szerepe van.
Sokan a céklát csak főve, ecetesen, köménymaggal ízesítve ismerik.
Értéke a nyers cékla levében rejlik, amely egy antioxidáns vegyületet, a betanint tartalmazza.
A nyers cékla leve amúgy nagyon ízletes, egy kis almát adva hozzá pedig egyenesen mennyei…
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell fié
- só
- bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 2 nagy cékla gumó
- 1 nagy alma (idared)
- ½ citrom frissen facsart leve
- 2 édesítő tabletta
- bambusz nyársak a sütéshez
Elkészítés:
Először a salátát készítjük el, hogy az ízeknek legye ideje összeérni, amíg a csirkenyársakat elkészítjük.
A céklát megtisztítjuk. Az almát megmossuk, magházát kiszedjük. A céklát és az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük.
Egy fél citrom levét kifacsarjuk, a citromlébe beleteszünk 2 édesítő tablettát. Ha feloldódott, a citromlevet a céklasalátára öntjük. Alaposan összekeverjük a reszelt céklával és az almával.
A csirkemellet hosszában 2-2,5 cm-es csíkokra vágjuk. Minden húscsíkot, szintén hosszában, 2 helyen, a végén kb.1 cm-t kihagyva, végigvágunk. A húst szépen befonjuk. Ízlés szerit sózzuk, és 1-2 tekerésnyi borssal ízesítjük. A húsfonatot a fonás végét összecsippentve bambusznyársra húzzuk.
Így járunk el a többi csirkemell csíkkal is.
Ha az összes nyársat elkészítettük, akkor egy bevonatos serpenyőben kevés vaj és olívaolaj keverékén megsütjük a húsokat.
A csirkemell fonatokat frissen sütve, az almás céklasalátával tálaljuk.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!