Amikor átjár a gyógyító energia: Csikung, az ősi gyakorlat és filozófia

Amikor átjár a gyógyító energia: Csikung, az ősi gyakorlat és filozófia

Címlap / Életmód / Lélek / Amikor átjár a gyógyító energia: Csikung, az ősi gyakorlat és filozófia

A Csikung – másnéven Qigong – olyan ősi gyakorlat és filozófia, amely az élet-energiát állítja a fizikai és mentális egészség szolgálatába.

Mit jelent a Csikung és mi a célja?

A „csi” jelentése lélegzet vagy levegő, amit a kínaiak olyan élet-energiának tartanak, ami mindent átjár az univerzumon belül. A „Kung” munkát, erőfeszítést jelent, illetve az elköteleződést, amit az ember invesztál egy készség elsajátításába idő, türelem és gyakorlás által. 

A Csikung célja az, hogy megtanuljuk a csi irányításának képességét, amellyel magunkat tudjuk gyógyítani, a betegségeket megelőzni és egészségünket minél tovább megőrizni.

Mindezt légzéstechnikai gyakorlatokkal, pózokkal, meditációval és vizualizációval éri el. Egyik válfaja a Wai Dan, a „külső elixír”, amely mozgással és koncentrációval tanít, a másik pedig a Nei Dan, azaz „belső elixír”, amely ülő meditációból és vizualizációból áll.

Filozófia vagy harcművészet?

A Csikungban a test és az elme egészsége és összehangolása ugyanolyan fontos, így nem meglepő, hogy minden keleti harcművészet alapja is. Amíg azonban Csikung nem használja küzdelemre a csi energiát, addig a Tai chi önvédelemre már igen, a Shaolin kung-fu pedig már támadásra is.

A Csikung jelentése
yacobchuk/istockphoto.com

Hogyan kezdjük el?

Először légzéstechnikát és többféle mozgássort tanulunk be, a Tai chi-hez hasonlóan. Ezeket többször kell ismételni, a pózokat tökéletesíteni. Ezután a következő lépés, hogy a pózváltásokon, mozdulatsorokon és légzésmintákon keresztül megtaláljuk az energia finom áramlását, ezt nevezik mozgás-meditációnak.

A gyakorlatok között vannak olyan állások, pózok is, amelyeket hosszú ideig kell kitartani. Ez a Csikung mozdulatlan-meditációs része, amely hasonlít a jógára. Ez azért fontos, hogy a karok, lábak megerősödjenek és az energiaáramlás erőteljesebb legyen.

Az ülő-meditáció a légzésre, a test és az elme kapcsolatára összpontosít.

Mindhárom, tehát a mozgó, ülő és mozdulatlan meditáció is gyakorolható a vizualizáció nélkül is, aminek szerepe a szélesebb körű energiaáramlás-irányítása. 

A Csikung három fő kategóriája

Orvosi Csikung: Az ősi kínai orvoslás legrégebbi ága az akupunktúra, gyógynövények és a kínai masszázs (Tui Na) mellett. Egyik fajtája az „öngyógyító”, amely kifejezetten a betegségek megelőzésére vagy a meglévők gyógyítására használja a Csikungot, a másik az „externális”, amelynél a gyógyító a csi erejével javítja mások egészségét. 

Harci Csikung: Itt a fizikai képességek fejlesztésén van a hangsúly és a mesterek olyan dolgokra képesek, amelyeket a modern tudomány lehetetlennek tart. A Csikung mesterek például acélt hajlítanak, téglát törnek, testük sebezhető részeire éles, hegyes tárgyakat helyeznek a bőr megsértése nélkül, illetve sértetlenül állnak ki erős ütéseket.

Spirituális Csikung: Ez a válfaj a megvilágosodást tűzi ki célul, amelyet meditációval, imával, mantrákkal, mudrákkal – azaz meghatározott kéztartásokkal – és mélyebb szintű csi-manipulálással igyekszik elérni. Ezek a technikák sokat merítenek a buddhizmus és taoizmus tanaiból. A spirituális Kicsung megtanítja, hogyan legyünk harmóniában önmagunkkal és a természettel.

A Csikung típusai
millann/istockphoto.com

Miért hasznos a Csikung?

Minden élő organizmus rendelkezik bioenergetikai mezővel, amit érzékelhetünk és egyenetlenségeit kijavíthatjuk. A Csikung mesterei úgy tartják, hogy a csi egész testünkön keresztül zavartalanul kell áramoljon, mint egy folyó, ezt pedig az energiapályák megnyitásával és a gyakorlatok általi energiagyűjtéssel érhetjük el: ha túl gyorsan folyik, lelassítjuk, ha valahol kevés van, átirányítjuk. A gyakorlatok erősítik testünket és enyhítik, sőt, pozitív energiává alakítják a stresszt és szorongást, így relaxációként is remekül működik. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!