Családalapítás fiatalon, felnőttként és kicsit későn

Családalapítás fiatalon, felnőttként és kicsit későn

Címlap / Életmód / Család / Családalapítás fiatalon, felnőttként és kicsit későn

Idővel mindenkinek megfordul a fejében a családalapítás kérdése, ha másért nem, akkor azért, hogy megbotránkozzon ezen a lehetőségen. A legtöbbször persze nem erről van szó, az idő előrehaladtával sokan egyre jobban vágynak a családra. De mikor aktuális igazán az effajta megállapodás?

Családalapítás fiatalon

A korábban bevett szokásnak manapság már csak elvétve akadnak követői, igen kevesen vannak azok, akik húsz év környékén szánt szándékkal szeretnének családot alapítani.

Ebben a korban jóval nagyobb az esélye annak, hogy nem várt áldott állapottal kell szembenézni, ami így sokkal több komplikációt és nehézséget jelent, mint a hasonló korban, ám tervezetten létrejött várandósság. 

Ha valaki fiatalon, ám a várandósságra kész szervezettel (tehát húsz éves kor környékén) esik teherbe, akkor az azt jelenti, hogy legfeljebb negyven éves lesz, mikor a gyermeke érettségizik.

Ez hihetetlenül nagy előny, mert bár való igaz, hogy a fiatal évekből az anyuka sokat „feláldoz”, felnőttként kamatostól visszakapja a befektetett időt. Mindeközben megeshet, hogy kortársai friss szülőként éppen az általános iskola nehézségeivel néznek szembe…

Kisebb a generációs különbség

Másik óriási előny, hogy minél kisebb a generációs különbség, annál nagyobb az esély rá, hogy a szülő-gyermek kapcsolat kiegyensúlyozott lesz, hiszen az értékek, életfelfogások jó eséllyel közel állnak egymáshoz.

Fiatalon az ember lányának több ereje van ahhoz, hogy végigcsinálja mind a szülést, mind a kezdeti éjszakázást.

Persze, mindez csak akkor lehet igaz, ha az illető valóban anyatípus, ellenkező esetben az előnyök könnyen hátrányokká fajulnak: a fiatal anyuka úgy érzi, elvesztegeti boldog éveit, sem türelme, sem kellő tapasztalata nincs ahhoz, hogy egy gyermeket helyesen neveljen.

Adott esetben komoly gondot okozhatnak az anyagi körülmények, illetve a későbbiekben a munkavállalás szintén nehézséget jelenhet, elvégre egy pályakezdő, kisgyermekes anyukát csak kevés helyen várnak tárt karokkal.

Felnőttebb fejjel

Sem érzelmileg, sem fizikálisan nem találnánk jobb időszakot a családalapításra, mint amit a huszonöt-harminc év közötti időszak takar.

Ekkoriban a fiatalok többségükben már megállapodnak, komoly kapcsolatban, élettársi viszonyban, vagy akár házasságban élnek.

Dolgoznak, önellátóak, s ha nem is feltétlenül élnek kacsalábon forgó kastélyban, kisebb-nagyobb problémák mellett, de boldogulnak.

Ahogy az anyagi biztonság és a kapcsolat megszilárdul, idővel természetes igényként jelentkezik a családalapítás iránti vágy.

Ekkortájt az egyik legnagyobb előnynek az bizonyul, hogy a szervezet még teljesen egészséges, és a húszas évek végéig a termékenység sem csökken drasztikusan.

Egyre későbbre tolódik

A leendő anyuka ekkortájt már csak korából adódva is felelősségteljesebb, mint fiatalabb társai, jó eséllyel tájékozottabb, olvasottabb, kiforrt személyiségének és élettapasztalatának köszönhetően kellő biztonsággal áll a gyermekvállalás elé.

Nem csoda, hogy a legtöbben ebben a korban jutnak el a családalapításig, bár tény és való, a gyermekvállalás időpontja egyre inkább későbbre tolódik. 

Hátrány ebben a korban nem igaz adódhat, amennyiben a gyermek szilárd alapokra épített kapcsolatba érkezik, úgy az öröm egyenesen felhőtlen lesz.

Nehézségek inkább anyagi téren jelentkezhetnek, hiszen sok családot megvisel az anya keresetének mellőzése, illetve manapság sok nő számára is fontos a karrier, amit szintén hátráltat a kiesés. 

A középkor beköszöntével

Azok, akik idősen lettek szülők, utólag aligha bánták meg, hogy belevágtak, de sok harminc körüli nő is úgy véli, jobb lett volna fiatalabb korban átélni a családállítás örömeit.

Az biztos, hogy minél később válunk szülővé, annál kevesebb időt tölthetünk a gyermekünkkel, s bár garantált, hogy egyes javakból a csemete nagyobb arányban részesedik, esetlegesen problémát jelenhet a generációs különbség, a türelem hiánya.

Sajnos döbbenetes adat, amiről sokan nem tudnak, vagy csak nem akarnak tudomást venni, de harminc év felett rohamosan csökken a termékenység, harmincöt év felett pedig már igen jelentős a kockázatok száma, mind a várandósságot, mind a gyermek egészségét tekintve. 

Anyagi biztonság és egészségügyi kockázat

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy idős szülőnek ne lehetne egészséges csemetéje, komplikációmentes terhessége, de az esély az évek haladtával egyre csökken. 

Probléma az is, hogy sokan csak a nőket tekintik potenciális „veszélyforrásoknak”, pedig a férfitermékenység ugyancsak nagymértékben csökken az idő előrehaladtával, és természetesen az apa egészsége is beleszólhat a genetikai térképbe.

A negyven év feletti apukák bár jó eséllyel biztosítják az anyagi jólétet, sajnos több kockázatot is vállalnak a családalapítás terén.  

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!