Beköszöntött a cukkini szezon: itt az ideje, hogy te is kipróbálj valamilyen izgalmas receptet. Természetesen nem a rántott verzióra gondolunk, hiszen ez az egészséges zöldség semleges ízénél fogva a legváltozatosabb fogások alapanyaga lehet. Cikkünkben ezek közül mutatunk be hármat.
Bolognai cukkini spagetti
A cukkini tényleg igazi jolly joker a diétázók körében, hiszen egy olyan, egyébként kifejezetten kalóriadús ételt is reformmá lehet alakítani vele, mint a Bolognai spagetti. A titok abban rejlik, hogy a spagetti tésztát cukkinival kell helyettesíteni.
Hozzávalók (2 személyre):
- fél kiló darált sertéslapocka
- egy vöröshagyma
- fél liter paradicsomlé
- két cukkini
- só, bors, pirospaprika, bazsalikom, oregánó
- két evőkanál kókuszolaj
Kép forrása: MSPhotography/depositphotos.com
Recept:
Akkor a legkönnyebb a dolgod, ha van zöldségspirálozód, hiszen csak át kell rajta nyomni a megtisztított cukkinit, és máris megkapod a vékony, hosszú, spagetti tésztára emlékeztető zöldség-szeleteket. Persze, egy reszelővel is boldogulni fogsz, vagy azt is csinálhatod, hogy egy nagyon éles késsel esel neki a cukkininek – ám így el fog tartani egy darabig, amire tésztára emlékeztető darabokat kapsz. Ha ez megvan, tedd tésztaszűrőbe a cukkinit, és sózd le, majd hagyd állni 15-20 percig.
Közben kockázd fel a vöröshagymát, és tedd fel a kókuszolajra, majd amikor már üveges, vedd le a tűzről, hintsd meg pirospaprikával, majd visszatéve add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, alaposan forgasd át, majd amikor már megpirult a hús, add hozzá fokozatosan a paradicsomlevet is. Alacsony lángon, fedő alatt főzd össze, majd 10-15 perc után vedd le a fedőt, add hozzá a bazsalikomot és azt oregánót is.
Közben, öblítsd le a cukkinit, tegyél fel vizet a tűzre, és amikor már forr, dobd bele a cukkinit, főzd egy-két percig, majd az eredeti tésztához hasonlóan öblítsd le hideg vízzel. Keverd a bolognai szószhoz, és már tálalhatod is.
Cukkini-krémleves
Talán a cukkini-krémleves kevésbé elterjedt, mint mondjuk a brokkoliból vagy karfiolból készült verzió, pedig semmivel sem bonyolultabb vagy kevésbé finomabb, cserébe kalóriaszegény, vitamindús fogás.
Hozzávalók (két személyre):
- két nagyobb cukkini
- három gerezd fokhagyma
- egy fej vöröshagyma
- két evőkanál kókuszolaj
- két evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- fél liter víz
- négy evőkanál tejföl
- só, bors, szerecsendió, kapor
- két szelet teljes kiőrlésű pirítós
Kép forrása: Lena.Saulich/depositphotos.com
Recept:
A vöröshagymát, fokhagymát és a cukkinit kockázd fel, és fonnyaszd össze a kókuszolajon. Ízesítsd a fűszerekkel, majd add hozzá a lisztet, és fokozatosan öntsd fel vízzel. Fedő alatt főzd, majd amikor már teljesen puhák a zöldségek, botmixerrel pürésítsd, majd főzd tovább pár percig, végezetül pedig keverd bele a tejfölt is. A felkockázott pirítóssal tálald.
Cukkinis muffin
A reform édességek kedvelőinek bizonyára nem újdonság a cukkini, mint süti-alapanyag, hiszen a desszertek terén is nagyon változatosan fel lehet használni.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- egy nagyobb cukkini
- 150 g zabpehelyliszt
- két tojás
- 80 g dió
- három evőkanál kókuszolaj
- fél csomag sütőpor
- 30 g negyedannyi édesítő (eritrit-stevia keverék)
- egy evőkanál fahéj
Kép forrása: Fahr_wasser/depositphotos.com
Recept:
Verd fel a tojásokat, és add hozzá az édesítőt, a fahéjat és a kókuszolajat. Egy másik edényben keverd el a lisztet a sütőporral, az apróra vágott diót is add hozzá, majd fokozatosan keverd a tojásokhoz. Közben reszeld le a cukkinit, majd miután lecsöpögtetted add a többihez. Töltsd a masszát muffinformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt süsd készre.