Stílus / Divat

Cipőápolási tippek az igényes megjelenéshez

Ez a cikk akkor szól igazán neked, ha azok közé tartozol, akik elhanyagolják a cipőtisztítást, noha minden cipővásárláskor megveszik a pénztárnál felajánlott ápolószert is, de csak azért, hogy aztán otthon rögtön eltegyék egy szekrény mélyére.

A lábbeliknek általában jót tesz a mindennapi tisztítás. Az új cipőket is érdemes ápolószerrel bekenni, és óvni a nedvességtől. 

A rugós sámfa használata révén a hordástól keletkezett gyűrődések és elhajlások kiegyenesednek. A természetes bőr könnyen szívja magába a nedvességet, ezért fából készült sámfa való hozzá.  

A természetes bőrcipők ideális ápolószere a dobozos vagy tubusos kiszerelésű színes cipőkrém. Ha viszont például a fekete cipőre rendszeresen színtelen krémet kenünk, akkor idővel szürkévé fakul. Tisztítás után a cipőt kenjük be jó minőségű, vízálló cipőkrémmel. Fényesebb lesz a cipő, ha a cipőkrémhez néhány csepp kávét adsz

Velúr cipő

A velúr cipőket színben egyező, impregnáló spray-vel kezeljük. Ez egy filmréteget képez a cipő felszínén, amely védi a nedvességtől. 

Lakkozott cipő

A lakkozott bőrcipő hidegben megkeményedik, és a műanyag lakkréteg berepedezik, ezért inkább télen ne hordjunk ilyet. Ha mégis, akkor felvétel után pár percig még várjunk, amíg átmelegszik a lábunkon, és csak utána menjünk ki az utcára. Óvjuk a karcolódástól, a súrlódástól, az éles tárgyaktól. Használat után tömjük ki sámfával vagy papírral, hogy a felsőrésze ne veszítse el a formáját. Ha hosszabb ideig nem hordjuk, akkor kenjük be fehér glicerinnel vagy vazelinnel. Így nem szárad ki, és nem fog töredezni.

Olvastad már?  Milyen cipő illik hozzád? A csillagjegyed szerint ez!

Úgy tegyük el, hogy ne érjenek egymáshoz. Legjobb puha ruhába becsavarni külön-külön mindegyiket. Ha a fényét elveszti, akkor ricinusolajba vagy lenolajba mártott flanelruhával fényesíthetjük ki. A beporosodott lakkcipőt szilikonos szivaccsal időnként kifényezhetjük. A szilikon használata után a lemosáson kívül egy ideig ne alkalmazzunk más ápolási eljárást a cipőn. 

Nedves időjárás esetén a legjobb cipőkrém és védőréteg sem biztosít teljes védelmet, mert a cipő átnedvesedik. Amíg a cipő még nedves, mossuk meg a talpát, a felsőrészét és a belsejét langyos folyó víz alatt. Ha még mindig látunk rajta foltokat, akkor bőrcipőhöz való cipősamponnal is tisztítsuk meg. 

Ha a cserzőanyag okozta foltok beleszáradtak a bőrbe, akkor a cipősamponhoz használjunk kefét. A cipőt még nedves állapotban kezeljük, mert szárazon kemény és törékeny lehet. A megtisztított, de még vizes cipőket ne közvetlenül a fűtőtestre állítsuk, hanem tegyük deszkára vagy újságpapírra, és úgy rakjuk a fűtőtestre. A cipő belsejébe tömjünk újságpapírt vagy sámfát. 

Téli ápolás

A hó- és sónyomokat a bőrcipőről a legkönnyebben desztillált vízbe mártott szivaccsal lehet eltávolítani. Száradás után kenjük be a szokásos ápolószerekkel. Télen a cipőtisztítást nem szabad elhanyagolni. A lábbelik ki vannak téve az időjárás káros hatásainak. A nedvesség és az utak jégmentesítéséhez használt só hamar tönkreteheti a cipőt. 

Télen a fűtőtest a cipők számára általában túlságosan magas hőmérsékletű: a forró fűtőtesten a cipő nagyon hamar megszárad, viszont ha nem vesszük le időben, akkor az anyaga kiszárad. A bőrcipő törékennyé válik, más anyagok esetében a talp leválik, mert a hirtelen forróság miatt kitágul, majd elveszti a formáját. A legjobb, ha száraz újságpapírral alaposan kitömjük a cipőt, és így hagyjuk néhány napig. 

Olvastad már?  A 13 kedvenc leárazott cipőnk és csizmánk – lelőhelyekkel

Mivel a bőr természetes anyag, ezért a nedvességet felszívja és megtartja. Ezért az ilyen lábbelik különösen gondos ápolást igényelnek. Időnként érdemes néhány napra félretenni, és mást hordani helyette, hogy alaposan kiszáradjon. Így a hordhatósági idejét is meghosszabbíthatjuk. 

Nyári lábbelik

A vászon lábbeliket az első felhúzás előtt fújd be impregnáló spray-vel, és 40 foknál magasabb hőmérsékleten ne mosd. Így majd sokáig újnak néznek ki. 

A flip-flop papucsok könnyen megtörhetnek a viselés következtében. Hogy ezt elkerüld, időnként kend be babaolajjal.

A nyári lábbelik tökéletes állapotban átvészelik a telet, ha megtisztítjuk, cipőápoló krémmel bekenjük, majd textilzsákban vagy fából készült cipőszekrényben a következő nyárig eltesszük. 

Belső elszíneződések

A hordástól elszíneződött belsejű cipőket töröld át ecetes ronggyal. Szintén hatékony módszer, ha hajlakkot fújsz rá, majd alaposan megdörzsölöd. A súrolás közben a hajlakkal együtt az is eltávolítható, ami a cipő anyagába beletapadt. 

Karcolódások

A fehér lábbelik karcolódásai a dokumentumoknál használatos fehér javító festékkel eltüntethetőek. A cipősarkon esetleg keletkező sérülések ellenszere a színtelen körömlakk. 

Rojtosodó cipőfűző

A cipőfűző kirojtosodott végét színtelen körömlakkal itasd át, hogy a rojtok összetapadjanak.