Cheddar vagy gouda? Elmondjuk, melyik sajt mire való!

Cheddar vagy gouda? Elmondjuk, melyik sajt mire való!

Címlap / Életmód / Receptek / Cheddar vagy gouda? Elmondjuk, melyik sajt mire való!

Krémesek vagy kemények, fűszeresek, vagy éppen orrfacsaró szagúak. A sajtok világában mindenki megtalálhatja a kedvencét, ráadásul a finom tejtermékeket ezerféle módon lehet elkészíteni. Most végre elmondjuk, melyiket érdemes sütni, bundázni, mártogatni vagy csak szeletelni.

Cheddar

A cheddar Anglia legnépszerűbb sajtja, de az egész világon szép karriert futott be, amit kellemes, enyhén csípős íze mellett valószínűleg különleges állagának is köszönhet.

A cheddar tömör, szilárd sajt, mégis nagyon könnyen olvad, magában fogyasztva is selymes, lágy az állaga.

A cheddar olvasztva talán az egyik legfinomabb sajt, mártogatósnak is jó zöldséggel vagy kenyérdarabkákkal, de például rakott ételekre, pizzára vagy melegszendvicsre is fantasztikus feltét lehet.

Gouda

A gouda eredetileg Hollandiából származik, de a többi európai konyhában is nagyon jól érzi magát. Külseje lehet piros, de többnyire narancssárga – elvégre Hollandia büszkeségéről van szó.

Helyes kiejtése egyébként “houda”, de ennél sokkal fontosabb, hogy minél régebb óta érlelik, annál keményebb lesz ez az egyébként sem puha sajtféle.

Az íze kicsit édeskés, de az 5-6 éves gouda sajtoknak már kifejezetten erős aromája van – és ezeknek az ára is meglehetősen borsos.

Ha valamire sajtforgácsot szeretnél szórni – például levesre vagy salátára – a gouda nem lesz hálátlan választás, de talán a legjobb, ha a vacsora végén, kockára vágva, gyümölccsel kínálod. Körtével különösen finom!

Brie

Franciaország népszerű sajtját már régóta a királyok sajtjaként emlegetik.

Nagyon puha, lágy, könnyen olvadó krémes finomság, amit nagy, körülbelül 35 centiméter átmérőjű hengerben érlelnek.

Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni, és kínáld gyümölccsel vagy csonthéjasokkal – ezek szépen kihozzák az enyhe mogyorós ízt a sajtban. A vörös borok is remekül illenek hozzá, de érdekes módon almaborral, sőt pezsgővel is nagyon finom.

Bár nyersen is tökéletes, meg is sütheted – önmagában, vagy tésztába csomagolva forró, lágy krém válik belőle a sütőben, amit a „héja” egyben tart.

Camambert

Ha már sajtokról beszélünk, tegyünk tisztába valamit: alapvetően a brie és a camambert sajt előállítása szinte azonos, különbség csak a helyszínben és a méretben van. 

A camambert hagyományosan kisebb méretű, körülbelül 12 centiméteres gurigákban érik.

Ezen túl azonban tulajdonképpen minden igaz rá, ami a brie-re is, és aki nem sajtszakértő, az elsőre talán a különbséget sem tudná megmondani.

A szintén lágyan olvadó camambert tökéletes szendvicsekhez vagy sült ételekre, de rántani is lehet, mert sokkal kisebb eséllyel folyik ki a bundájából, ellenben középen lágyra, krémesre olvad.

Kéksajt

Ismét egy mítosz eloszlatása következik: a kéksajt tulajdonképpen nem egy sajt, hanem egy sajtféle, amiből több változat is létezik.

A rokfort vagy a gorgonzola egyaránt kéksajtok, a közös bennük, hogy kékes színű gombatelepek tarkítják őket, ízük határozott, sós, állaguk közepesen kemény.

A kéksajtokat önmagukban, falatkákként is érdemes tálalni, de akkor sem fogsz csalódni, ha salátára morzsolod őket. Ízük a zöldségekkel, gyümölcsökkel, de a dióval is tökéletesen összesimul.

Vajjal összekeverve finom szendvicskrémet, tejszínnel összemelegítve pedig finom mártogatóst készíthetsz belőle.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást