Krémesek vagy kemények, fűszeresek, vagy éppen orrfacsaró szagúak. A sajtok világában mindenki megtalálhatja a kedvencét, ráadásul a finom tejtermékeket ezerféle módon lehet elkészíteni. Most végre elmondjuk, melyiket érdemes sütni, bundázni, mártogatni vagy csak szeletelni.
3/5 Brie
Franciaország népszerű sajtját már régóta a királyok sajtjaként emlegetik. Nagyon puha, lágy, könnyen olvadó krémes finomság, amit nagy, körülbelül 35 centiméter átmérőjű hengerben érlelnek.
Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni, és kínáld gyümölccsel vagy csonthéjasokkal – ezek szépen kihozzák az enyhe mogyorós ízt a sajtban. A vörös borok is remekül illenek hozzá, de érdekes módon almaborral, sőt pezsgővel is nagyon finom.
Bár nyersen is tökéletes, meg is sütheted – önmagában, vagy tésztába csomagolva forró, lágy krém válik belőle a sütőben, amit a „héja” egyben tart.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
4/5 Camambert
Ha már sajtokról beszélünk, tegyünk tisztába valamit: alapvetően a brie és a camambert sajt előállítása szinte azonos, különbség csak a helyszínben és a méretben van.
A camambert hagyományosan kisebb méretű, körülbelül 12 centiméteres gurigákban érik. Ezen túl azonban tulajdonképpen minden igaz rá, ami a brie-re is, és aki nem sajtszakértő, az elsőre talán a különbséget sem tudná megmondani.
A szintén lágyan olvadó camambert tökéletes szendvicsekhez vagy sült ételekre, de rántani is lehet, mert sokkal kisebb eséllyel folyik ki a bundájából, ellenben középen lágyra, krémesre olvad.