Krémesek vagy kemények, fűszeresek, vagy éppen orrfacsaró szagúak. A sajtok világában mindenki megtalálhatja a kedvencét, ráadásul a finom tejtermékeket ezerféle módon lehet elkészíteni. Most végre elmondjuk, melyiket érdemes sütni, bundázni, mártogatni vagy csak szeletelni.
2/5 Gouda
A gouda eredetileg Hollandiából származik, de a többi európai konyhában is nagyon jól érzi magát. Külseje lehet piros, de többnyire narancssárga – elvégre Hollandia büszkeségéről van szó.
Helyes kiejtése egyébként “houda”, de ennél sokkal fontosabb, hogy minél régebb óta érlelik, annál keményebb lesz ez az egyébként sem puha sajtféle.
Az íze kicsit édeskés, de az 5-6 éves gouda sajtoknak már kifejezetten erős aromája van – és ezeknek az ára is meglehetősen borsos.
Ha valamire sajtforgácsot szeretnél szórni – például levesre vagy salátára – a gouda nem lesz hálátlan választás, de talán a legjobb, ha a vacsora végén, kockára vágva, gyümölccsel kínálod. Körtével különösen finom!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!