„Élve akartak elégetni.” Boszorkányper túlélője mesélte el történetét

„Élve akartak elégetni.” Boszorkányper túlélője mesélte el történetét

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / „Élve akartak elégetni.” Boszorkányper túlélője mesélte el történetét

A 80 éves Francine Mirondo túlélt egy boszorkánypert, azért ő még azon szerencsések közé tartozik, aki elmesélheti a történetét. Az északnyugat-tanzániai Rwigembe élő asszony egy barátjától tudta meg, hogy a nevét egy falusi összejövetelen hozták szóba, majd öt nappal később egy csapat férfi tört be a kunyhójába az éjszaka közepén. Bekötötték a szemét, megkötözték kezét, lábát, kivonszolták otthonából, majd megverték. Támadói ezzel sem elégedtek meg, elpusztították a termését és felgyújtották az otthonát. 

Azt mondták: „Kegyesek leszünk most hozzád és ma nem ölünk meg. 24 órád van elhagyni a falut, különben visszajövünk és végzünk veled, megégetünk” – emlékszik vissza Mirondo, aki aznap este egy szomszédjánál szállt meg, aki másnap elvitte a kétségbeesett asszonyt a falu vezetőjéhez. „Nem volt hajlandó segíteni nekem. Azt mondta, ha ezek az emberek megtudják, hogy mentegetni akarja, őt is megölik és felgyújtják a házát.

Az asszony a határidő lejárta előtt elmenekült, a szomszéd falu templomában talált menedéket. Egy jótékonysági szervezetnek köszönheti, hogy végül visszaengedték a faluba az emberek. Találkozót hívtak össze a falubeliekkel, ami azzal ért véget, hogy néhányan beleegyeztek a ház újjáépítésébe, és védelmet ajánlott fel neki. Az idős asszony úgy gondolja, vádlói soha nem gondolták, hogy boszorkány, egyik szomszédja indította el a pletykát, hogy kiűzze a faluból, és elvegye a földjét.

brittak/istockphoto.com

A törvény nem véd meg a boszorkánypertől

Tanzániában is törvénybe ütközik, ha valakit boszorkánysággal vádolnak. Az ország vidéki részein mégis több száz idős embert, főként nőt ölnek meg évente, mert azt állítják, hogy boszorkányok. Ezek a vádak a modern ember számára egészen elképesztő magyarázaton alapulnak.

Az egyik tanzániai emberi jogi szervezet, a Legal and Human Rights Center által 2017 júliusában kiadott jelentés szerint fél év alatt 115 boszorkánysággal vádolt embert öltek meg Tanzániában. A Help Age jótékonysági szervezet adatai még riasztóbbak, vezetője szerint az áldozatok csaknem 80 százaléka idős ember, 90 százaléka pedig nő volt.

Nem kell sok ahhoz, hogy egy közösség arra a következtetésre jusson, hogy az egyikük boszorkány. Egyes területeken egyértelműen erre utaló jel, ha valakinek vörös a szeme. Valójában lehet, hogy csak szabad tűzön főzött tűzifával vagy tehéntrágyával és kicsípte a füst, vagy valamilyen szembetegsége van. 

A mentális problémák miatt is boszorkánynak bélyegezhet valakit a közösség és azonnal szembefordulnak vele.

A legtöbb vád abból fakad, hogy az idős asszonyok már lassabban mozognak, egész életükben dolgoztak, az egészségügyi rendszer kezdetleges, ezért sokféle olyan betegséggel küzdenek, ami miatt rájuk sütik ezt a bélyeget. 

A felvilágosítás segíthet?

Az aktivisták szerint a gyilkosságok megállításának egyik módja az, ha megtanítják az embereket, hogy az idős kor velejárója az a sok változás, amit ők a boszorkányság jeleivel kötnek össze. Azon, nők sorsa, akik túléltek egy ilyen pert, egész életükre megpecsételődik. Nehéz feldolgozniuk, hogy éppen azok fordultak ellenük, akiket addig a barátaiknak hittek. Minden nap attól tartanak, hogy megismétlődik az eset, ezért félelemben élnek. 

A szegény afrikai országokban a legtöbb nő idős korában képtelen fenntartani magát, mások segítségére szorul, ám egy boszorkányper után alig akad olyan, aki segítene neki.

Nem azért, mert valóban tartanak tőle, hanem azért, mert a közösség egy része ezt továbbra sem nézné jó szemmel és inkább elutasítják a segítségkérést, mert attól félnek, legközelebb őket vádolják meg boszorkánysággal. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást