8 borzalom, amit a dohányzás művel a testeddel

8 borzalom, amit a dohányzás művel a testeddel

Címlap / Életmód / Egészség / 8 borzalom, amit a dohányzás művel a testeddel

A dohányzás káros egészségügyi következményei – Reflexből gyújtasz egyik cigire a másik után? Nem hat meg a csomagoláson feltüntetett halálos ítélet, vagy a rengeteg dohányzásellenes kampány? Akkor böngészd csak végig a következő listát! Összegyűjtöttük, mit művel veled minden egyes szál.

Tüdőrák

Magyarország sajnos a világelsők között van tüdőrák-halálozásban. Tragikus adat, hogy az esetek 90%-ában egyértelműen a cigaretta tehető felelőssé a bajért.

A rosszindulatú daganaton kívül tüdőtágulatot és asztmát is okozhat, ezen kívül pedig a dohányosoknál lényegesen nagyobb a tüdőgyulladás kialakulásának veszélye.

Szájrák

Cigarettát és füstmentes dohányt használóknál egyaránt magasabb a kialakulásának esélye.

Sajnos a szájüreg bármelyik részén létrejöhet a sejtburjánzás, ráadásul akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt a nikotin-függőség mellett, tizenötszörösére növekedett kockázattal élnek.

A betegség szinte mindig úgy kezdődik, hogy egy gyógyulni nem akaró seb érződik a szájban.

Szívbetegség

A szívkoszorúér-szűkület a dohányzás egyik legsúlyosabb következménye. A cigaretta növeli a vérnyomást és a vérrögképződés esélyét is, ahonnan szinte már egyenes út vezet az infarktusig.

A lanyhult keringés valamennyi szervet hátrányosan érinti, hiszen a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Csontritkulás

A dohányzás vérkeringésre és légzésre gyakorolt negatív hatását szinte mindenki ismeri, a csontrendszerrel kapcsolatos hátrányok viszont kevésbé terjedtek el a köztudatban.

A rendszeres nikotinbevitel ugyanis növeli a csontritkulás és a törések kialakulásának kockázatát, valamint súlyosbíthatja a gerinc görnyedt deformitását.

Idő előtti öregedés

A nikotin szabályosan leállítja a bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elatsztinrostok termelődését a szervezetben, ami a rugalmasság teljes elvesztéséhez vezet.

Ezen kívül olyan súlyosan károsítja a fogakat, hogy a cigarettázóknak gyakran már a negyvenes éveikben protézissel kell élniük. Ami a hajat illeti, a létfontosságú fehérjék alkotórészeinek csonkítása révén korai őszüléssel, töredezéssel és hullással kell számolni.

Látásromlás

A dohányzók lényegesen nagyobb eséllyel szembesülnek valamilyen látási problémával életük során, mint nem cigarettázó társaik.

A hályog és a korral jelentkező makula-degeneráció kockázata többszörös náluk.

Sajnos mindkét kórkép súlyos látásromlással, végül akár vaksággal is járhat.

Szexuális zavarok

A vérkeringésre gyakorolt hatás révén egyértelmű, hogy a nemi szervek csökkent vérellátása miatt mindkét nemnél nehézkesebbé válik az izgalmi állapot és az orgazmus elérése.

A dohányzás ugyanakkor a hormonháztartást is felboríthatja, ami teljes libidóhiánnyal, vagyis a szexuális érdeklődés elveszítésével járhat. Ezen problémák egy része még visszafordítható, amennyiben a beteg időben leszokik a cigarettáról.

Korai menopauza

A dohányzás egyik legkegyetlenebb következménye a nőkre nézve a korai menopauza lehet, ami azt jelenti, hogy akár húszas éveik végén is elveszíthetik termékenységüket.

Egy 11 korábbi tanulmány adatait elemző friss amerikai kutatásból kiderült, hogy a dohányzók világátlagban 1 évvel hamarabb élik át a nőiesség alkonyát.

Természetesen minél több cigarettát szívsz, annál nagyobb a fenti következmények kialakulásának esélye nálad. Akármennyi ideje dohányzol, a leszokás már néhány órán belül is szó szerinti fellélegzést jelent a tested számára. Vágj bele minél hamarabb!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!