Otthon / Szórakozás

Bien könyvajánló: 6 klasszikus, amit rég nem olvastál és megérinti a szívedet

Bien könyvajánló: 6 klasszikus, amit rég nem olvastál és megérinti a szívedet

Ha az iskolai évek alatt kihagytál egy-kettőt, ha csak nagyjából átfutottad őket, hogy tudd, hogy miről van szó vagy esetleg sikerült magad átverekedned rajtuk, de akkor még nem tetszett, akkor azért. Mindig van ugyanis ok arra, hogy miért olvass újra egy könyvet az életben, hiszen hidd el, minden más lesz benne. Más életszituációban vagy, más életkorban, más problémákkal és más indíttatásból kezded el, mást fogsz kiragadni belőle és mindig észreveszel majd valami újat is. Íme a mi kedvenc „kötelező olvasmányaink”, amiket felnőttfejjel imádtunk újraolvasni. Lássuk!

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Az 1943-ban publikált mű, A kis herceg nem gyerekeknek szól. Illetve nekik is tanulságos, de inkább a felnőttek számára van igazi mondanivalója, ahogy ezt az előszóban az író is említi

– „Kérem a gyerekeket, ne haragudjanak, amiért ezt a könyvet egy fölnőttnek ajánlom. Komoly mentségem van rá: ez a fölnőtt széles e világon a legjobb barátom.”

Ez a rövid történet mondható a mai vagy az ötven évvel ezelőtti társadalom kritikájának, egy kisfiú tanulságos esetének vagy egy gazdag tartalommal megtöltött értékes délutáni olvasmánynak.

Hidd el, bármilyen életszakaszban is vagy, ezt a könyvet akár többször is érdemes újraolvasni!

Jókai Mór: Az arany ember

Lehet, hogy ismerősen hangzik Tímár Mihály, Az Arany ember főszereplőjének neve.

Ha nem is olvastad vagy láttad filmen a gimnáziumi évek alatt a történetet, most azt javasoljuk, hogy szánj rá egy-két délutánt és ismerd meg a történetét.

Nem csak a becsületről, a barátságról és a szerelemről olvasol majd mai napig helytálló gondolatokat, de néhány helyen akár személyes vagy aktuális társadalomkritikát is találhatsz benne. Olvasd figyelmesen!

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk, azaz Nemecsek Ernő és a többiek mindennapjai a Múzeum-kert környékén biztosan mély nyomot hagynak mindenkiben, aki elolvassa történetüket.

Molnár Ferenc művében az a zseniális, hogy bár több mint százéves regényről van szó, a problémák, amiket feszeget benne az író, mai napig aktuálisak. Barátság, becsületesség és összetartozás.

Ha elolvastad vagy újraolvastad, és utána még kedvet kapsz, a Vígszínházban megnézheted a történetet színdarab formájában is! Mi már alig várjuk!

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

1892 ősz, Debreceni Református Kollégium, Nyilas Misi. Szikár tényekkel így beszélhetünk Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művéről.

Ha azonban egy kicsit bővebben szeretnénk belemenni, akkor egy szívbemarkoló, tanulságos és szerethető történet egy kisfiúról, aki mindent megtett azért, hogy tiszteletet vívjon ki magának, és ami a legfontosabb, azért, hogy jó maradjon.

Hiszen mi mást is üzenhetne ez a csodálatos regény minden fiatal és felnőtt olvasójának, mint hogy légy jó mindhalálig!

Szabó Magda: Abigél

Talán sok fiatal tud azonosulni a helyzettel, amikor kiszakítják a megszokott, méltán szeretett környezetéből és egy teljesen új szituációban kell helytállnia.

Talán ezért is olyan sikeres a fiatalok körében is Szabó Magda Abigél című regénye, hiszen a történet főhősével, Ginával, az elkényeztetett pesti lánnyal ugyanez történik.

Az eleinte mindenkit ellenségnek látó és menekülni vágyó Gina a történet egy pontján fordulóponthoz ér, ahol minden megváltozik.

Nem csak gyerekként, de felnőttként újraolvasva is tanulságos és izgalmas olvasmány. Ugye te is kedvet kaptál hozzá?

Fekete István: Tüskevár

Fekete István Tüskevár című műve talán túl lassú a jelenkor fiatalságának és sokkal inkább való egy érett és nyugodt felnőtt elmének. Hiszen első ránézésre mit tarthat izgalmasnak egy fiatal gyerek egy balatoni nyári vakációban?

A szép tájleírások, az állatvilág ismerete és a tanulságos történetek Matula bácsitól azok, amik igazán különlegessé teszik ezt a művet.

Ha a suliban elbliccelted, akkor most mindenképp vedd elő újra, hiszen ezt a könyvet egyszer az életben mindenképp el kell olvasnod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást