Lassan 2,5 éve váltottam növényi étrendre, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztok állati eredetű termékeket. Ezzel a fordulattal komoly változás jött az életembe, ugyanis sokkal tudatosabban válogatom meg, mi kerül a tányéromra, illetve amennyire csak lehet, igyekszem a természetes alapanyagokhoz, így pl. a gyógynövényekhez nyúlni. Ennek köszönhetően került a kezem ügyébe egy pitypangszörp recept, ami persze azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Tény, hogy a szörpök nem tartoznak a legegészségesebb italok közé, hiszen sűrűségüket a sok cukor adja. Azonban ezúttal én sem álltam ellen a kísértésnek, és mennyei pitypang szörpöt készítettem – végül pedig még vegán mézet is.
3/3 Így készül a méz
A pitypangméz elkészítéséhez mindenképpen javaslom a karamellizált cukorral való főzést, mert nagyon kellemes ízvilágot ad neki, és tényleg olyan lesz a végeredmény, mintha a gesztenyemézet a vadvirágokból készült mézzel elegyítenénk. Mivel én eleve karamellel dolgoztam, csak annyi volt a teendőm, hogy lassú tűzön elforraltam egy kis vizet a szörpről, illetve még egy kevés cukrot adtam hozzá, hogy láthatóan sűrű, krémes szirupot kapjak, valamint hogy ne kelljen olyan sokáig forralni a már kész szörpöt. (Ha bizonytalan vagy a mennyiséget illetően, akkor vegyél ki egy keveset a tányérra hűlni, így gyorsan látni fogod, milyen az állaga, mézszerű-e már.) Amikor a kívánt állagot elérted, a korábban említett módon merd üvegekbe a mézet: a kupak rátétele után fordítsd fejre őket, és hagyd dunsztban kihűlni. Isteni! Azonnal készítettem belőle egy vegán baklavát és persze egy üvegnyi szörp is rögvest a hűtőnkbe került a spejz helyett.
Tipp: Ha spórolni szeretnél az idődön, akkor érdemes csak mézet készítened a pitypangból, ugyanis ha ezt egy kicsit jobban felhígítod, akkor mennyei szörp is lehet belőle. Egyetlen hátránya, hogy így az adagolás kicsit nehézkesebb, illetve minden alkalommal szükséged lesz egy kiskanálra. Az igazán jó hír pedig az, hogy a módszer és a mennyiségek alapján bármilyen ehető gyógynövényből készíthetsz szörpöt és mézet egyaránt – nálam a következő két jelölt a bodza- és hársfaméz!
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!