Lassan 2,5 éve váltottam növényi étrendre, ami azt jelenti, hogy nem fogyasztok állati eredetű termékeket. Ezzel a fordulattal komoly változás jött az életembe, ugyanis sokkal tudatosabban válogatom meg, mi kerül a tányéromra, illetve amennyire csak lehet, igyekszem a természetes alapanyagokhoz, így pl. a gyógynövényekhez nyúlni. Ennek köszönhetően került a kezem ügyébe egy pitypangszörp recept, ami persze azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Tény, hogy a szörpök nem tartoznak a legegészségesebb italok közé, hiszen sűrűségüket a sok cukor adja. Azonban ezúttal én sem álltam ellen a kísértésnek, és mennyei pitypang szörpöt készítettem – végül pedig még vegán mézet is.
2/3 Elkészítése
A pitypangokat egy nagy edénybe tettem, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte – ez nálunk 2 litert jelentett. A vízzel együtt fel kell forralni a virágokat, de nem szabad főzni: miután felforrt, elzártam alatta a gázt, és lefedett fedővel egy napot állni hagytam. Amikor már kellően kiázott a virágpor, átszűrtem egy textilpelenkán, és alaposan kinyomkodtam, hogy semmi se maradjon a virágokban. Szerettem volna, ha a szörp színe egy kicsit sötétebb, az íze pedig karakteresebb, ezért karamellizált cukorral készítettem. Amennyiben a hagyományos módon készítenéd a szörpöt, az áztató léhez add a cukrot, forrald össze, és már teheted is az üvegekbe – egy liter léhez egy kiló cukrot kell számolnod.
Én annyiban változtattam a recepten, hogy a cukrot felolvasztottam egy másik edényben, majd ehhez adagoltam az áztató levet, míg a karamell teljesen fel nem olvadt. Óvatosan, mert a felcsap a gőz! Amikor a karamell teljesen felolvadt, hozzáadtam a citromlevet és a pitypangszörpöt fertőtlenített üvegekbe mertem, a kupakot rácsavartam, majd pár percre megfordítottam, hogy biztosan ne maradjon semmilyen szennyeződés az üvegben. Végül dunsztban hűlt ki, és került az éléskamra polcára.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!