Túlevés és falási rohamok. A BED szindróma sokak életét megkeseríti

Túlevés és falási rohamok. A BED szindróma sokak életét megkeseríti

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Túlevés és falási rohamok. A BED szindróma sokak életét megkeseríti

Az étel fogságában

A BED szindrómát gyakran párosítják túlsúlyos emberekhez, csakhogy egész más a kettő origója. Alighanem mindkettőnek az elhízás a vége, mégis másképp jutnak el odáig. Az elhízásnak egyszerű fizikai okai vannak. Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás és túlzott kalóriabevitel. Ez egyenes út a zsírpárnákhoz, ám ezeken változtatva, akár hetek alatt látványos eredmény érhető el. A BED szindróma nem ennyire egyszerű, megszabadulni tőle pedig hosszú évek kemény munkája is lehet. Ebben az esetben az evés kizárólag érzelmi alapú.

Bár gondolhatnánk, hogy ez még nem ok egy esetleges étkezési zavarra, valójában amikor valaki már minden érzelmét ételbe fojtja, az már nem egészséges. Egyszerű, mert az étkezés közben növekszik a boldogsághormon, pláne a cukros, zsíros, olajban úszkáló ételek fogyasztásánál. Azok, akik ennek az állapotnak a rabjai, úgy érezhetik, hogy ideig-óráig mentesülnek problémáik alól és történik valami jó az életükben, még ha ez csak néhány pillanatig is tart.

Intő jelek

Az a legveszélyesebb ebben az étkezési zavarban, hogy nem csak negatív érzelmek válthatják ki a rohamokat. Pozitív történéseknél ugyanúgy lehet az elsőszámú „megoldás” néhány jutalmazó falat, aminek soha nem csak néhány lesz a végére. Kontrollvesztés, falás, majd jön a letargia és hosszútávon depresszió.

Intő jel lehet, ha valakinek folymatosan az étkezések körül járnak a gondolatai.

Mindig eszik és gyakran akkor is, amikor a teste már mindent megtenne azért, hogy távol tartsa a nem kívánt falatokat. Gyakran válhat az illetőből zugevő, mert egy idő után már kellemetlennek érzi a mértéktelen evésével másokat szembesíteni. Mégis a legordítóbb jele a BED szindrómának, ha valaki a külvilágtól teljesen elzárkózva, az ételben talál megoldást problémáira. 

Lelki okok feltárása

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy valaki felismerje, hogy ebben szenved. Ehhez jó, ha van a közelben néhány jó barát, egy szerető család, akik finoman, kellő empátiával szembesíthetik szerettüket, ha hasonlót észlelnek. Az már elég sokatmondó lehet, ha valaki folyamatosan a rosszullétig habzsol és nem éri túl sok külső inger. Elsősorban a lelki okokat kell megtalálni úgy, hogy közben tisztázni azt is, milyen érzéseket kap a falási rohamok első fázisában, mikor az endorfin még dolgozik a jó közérzetért. Mert az első szakaszban szárnyalni lehet, aztán pedig jön a mélyrepülés. Az okokat feltárva, rájönni az elakadásokra, már egy jó kiindulópontja lehet a BED kezelésének.

Van segítség!

Ezt minden étkezési probléma esetén jó, ha tudja mindenki. Gyakran hajlamosak vagyunk probléma esetén másokat kizárni, pedig pont akkor lenne rájuk a legnagyobb szükségünk. Ez lehet egy jó barát, családtag, vagy terapeuta is. A BED-szindróma egészségkárosító hatása mellett, önbizalomromboló is.

A felhalmozott plusz súly a probléma megoldása nélkül csak fokozódik és ez eredményezhet akár súlyos depressziót is.

Kétségkívül nehéz lesz a leszokás, ezért az elején jó, ha kéznél van egy másik, egészségesebb eszköz a falási rohamok ellen. Ilyen lehet egy nagy séta, egy jó beszélgetés, vagy egy olyan hobbi, ami szintén meg tudja adni azt a boldogság löketet, amit az étel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást