Balsors a csillogás mögött – Elátkozott ékkövek legendái

Balsors a csillogás mögött – Elátkozott ékkövek legendái

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Balsors a csillogás mögött – Elátkozott ékkövek legendái

Tudtad, hogy léteznek a világon olyan ékkövek, melyeket elképesztő legendák öveznek? Már évszázadokkal ezelőtt is világszerte osztották meg egymással az emberek azokat a történeteket, amikben ősi uralkodók vesztették életüket véres csatákban, királyok és királynők szenvedtek tragikus halált, és karrierek törtek derékba – mindez néhány fényes ékszer miatt. Bizony, akadnak a világon olyan nyakláncok és karkötők, amelyek noha tényleg csodaszépek, egyúttal tulajdonosaiknak elképesztő irdatlan balszerencsét okoztak. Összegyűjtöttünk 5 olyan ékszert, melyeket réges-régen elátkoztak, csak hogy tönkretegyék a viselők életét – legalábbis a legendák szerint.

A Remény gyémánt

A Hope Diamond (vagyis Remény gyémánt) nevet viselő kő az egyik leghíresebb elátkozott ékszer a világon. A történet még az 1600-as években vette kezdetét, amikor egy francia kereskedő megvásárolta Indiában a gyémántot, majd később eladta azt egy uralkodónak. Az ékszer ezt követően hosszú ideig vándorolt, míg 1909-ben egy Pierre Cartier nevű férfihoz került, aki elsőként állt elő az elátkozott kő gondolatával. Ezzel sikerült továbbadnia az ékszeren egy bizonyos Evalyn Walsh McLean-nek, aki mindig is úgy gondolta, hogy a balszerencsés dolgok nála épp fordítva működnek.

Ezzel pedig sokak szerint hatalmas hibát követett el. Miután megszerezte a gyémántot, az élete megindult lefelé a lejtőn: elsőszülött fia és lánya elhunyt, a férje elhagyta egy másik nőért, elvesztette a vagyonát, és egy évvel később maga McLean is meghalt – a gyémántot pedig eladták, hogy kifizessék belőle a hiteleket. Ma az ékszer a Smithsonian-kollekció egyik darabja, és évente több millió látogatót vonz; az átok pedig úgy fest, hogy egy időre megszűnt.

A Sötét Herceg rubintja

Ezt a sötétpiros, kifejezetten nagy követ lehet, hogy te is láttad már – méghozzá az angol királyi koronán díszelegve. Ne tévesszen meg az elnevezése, ugyanis valójában nem rubint, hanem vörös spinnel kristály, és szépsége ellenére több véres történelmi eseményhez kötik a legendák. Állítólag korábban Granada szultánjához tartozott, akit meggyilkoltak egy harc közben; ezután került egy másik királyhoz, aki szintén balszerencsés helyzetbe került.

Féltestvére támadást indított ellene, amit végül Edward, a Sötét Herceg segítségével tudott csak megfékezni, és akinek hálája jeléül elajándékozta a követ. És itt kezdett megnyilvánulni a kristály átka, a herceget ugyanis ekkortájt misztikus betegség fogta el, majd 9 évvel később meg is halt benne. Ezt követően sem értek véget a baljós események: V. Henrik koronáján viselte a „rubintot”, amikor majdnem meghalt egy csatában, és állítólag III. Richárdnál is ott volt, amikor elhunyt egy összetűzésben. Ma a brit királyi koronán látható az ékkő, amely azóta szerencsére nem okozott több tragikus esetet a tulajdonosok életében.

A Fekete Orlov

A Fekete Orlov kő eredete homályos ködbe veszik, és számos legendát szőttek már róla, amelyeknek egy része valószínűleg csak a képzelet szüleménye. A szóbeszédek szerint korábban a Brahma istenről készített szobor egyik szemeként tündökölt, míg egy szerzetes el nem lopta – és ezáltal elindította az ékszert követő átkot. Állítólag két orosz hercegnő is megvásárolta, azonban mindketten tragikusan elhunytak, miután levetették magukat a mélybe egy épület tetejéről.

Ezt követően egy gyémántkereskedő vitte magával a követ az Egyesült Államokba, azonban 1932-ben ő is meghalt: leugrott New York legmagasabb épületéről. Kutatók ezt követően sok időt töltöttek a titokzatos Orlov kő keresésével, az eredmények viszont azt bizonyították, hogy a történetek nagy része csak mítosz. 

A Sancy gyémánt

A körte alakúra formázott Sancy gyémántot számos tragikus halállal hozták már összefüggésbe az elmúlt évtizedek során. A legendák szerint aki megszerzi a követ, hamarosan szörnyű véget ér, míg más mítoszok szerint épp ellenkezőleg: legyőzhetetlenséggel ruházza fel azt, aki becsületes módon jut hozzá. Állítólag a 14. század során került be Európába az ékszer, ahol aztán számos francia és angol uralkodó koronáján díszelgett már. Csakhogy ezek a királyok (mint például az angliai I. Károly), mind szörnyű halált haltak, nem sokkal azután, hogy rátették kezüket a gyémántra.

Sőt, bizonyos történetek szerint az átok nem ért véget velük. Egy futár épp IV. Henriknek szállította a követ, amikor egy rablótámadás során meghalt, azonban a gyémántot még azelőtt lenyelte, hogy azt ellophatták volna tőle. Az ékszer ma a francia Louvre-ban tekinthető meg.

A Regent gyémánt

A Regent gyémánt, akárcsak a korábban említett Sancy ékkő ma már a párizsi Louvre-ban található meg, de korábban ez az ékszer is kalandos utat tett meg. Állítólag Indiában bányászták az 1700-as évek során, azonban egy rabszolgának sikerült ellopnia, majd egy angliai hajóskapitány segítségével megpróbálta eladni egy másik országban.

A kapitánynak azonban egész más tervei voltak, így vízbe fojtotta a rabszolgát – aki halála előtt elátkozta a követ. Ezt követően egy angol kormányzó vette meg a gyémántot, majd adta tovább egy másik uralkodónak, mire végül eljutott egészen I. Napóleonhoz. Ő saját kardjába rögzíttette a gyémántot.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!