A B12-vitamin hiány komoly problémákat is okozhat

A B12-vitamin hiány komoly problémákat is okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / A B12-vitamin hiány komoly problémákat is okozhat

A B12-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges idegrendszer működésében, a sejtek anyagcseréjében, és többek között abban is, hogy az oxigén eljusson a vörösvérsejtekhez. Nőknél, különösen idősebb korban gyakran lép fel hiány, de a vegetáriánus és vegán étrendet folytatóknál sem ritka (tekintve, hogy főképp állati eredetű élelmiszerekben található meg), de egyébként kortól és nemtől függetlenül jelentkezhetnek az alábbi negatív tünetek.

1. Gyengeség és fáradtság

Mivel a B12-vitamin segít, hogy az oxigén szabadon áramoljon a testeden belül, egy hiányállapot esetén ezen a téren is problémák alakulnak ki. Ebből te annyit érzel, hogy sokkal fáradtabb és kimerültebb vagy, megvisel a fizikai munka, és naponta legalább egyszer szükséged van egy kis szundításra, hogy estig kibírd ébren.

Van, hogy a komolyabb B12-vitamin hiánya úgynevezett “vészes vérszegénységet” okoz, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az állandó fáradtságérzetet.

2. Hangulatingadozások

Kutatások szerint azok, akik B12 hiányban szenvednek, gyakran tapasztalhatnak szomorúságot, rossz kedvet és levertséget. Ha nincs elég vitamin a testedben, azt az agyad is megérzi, amire különböző hangulatingadozásokkal reagál, így egyik pillanatban még vidám vagy, a következőben pedig sírni tudnál.

Ilyen állapotot számos betegség és körülmény okozhat, de ha a listán szereplő legtöbb tünetben magadra ismersz, ideje a B-vitamin kúrának!

3. Homályosabb látás

Ha nem foglalkozik valaki eléggé a B12 hiányával, annak sajnos a látásával is lesznek problémái. Ilyenkor ugyanis sérülnek a látásért felelős idegek, vagy akár eltömődhetnek a retinánál lévő erek, ami homályos- vagy kettőslátást, fényérzékenységet, nagyon súlyos esetben pedig vakságot is okozhat. Utóbbi értelemszerűen nagyon ritka, de jól érzékelteti, hogy milyen fontos a B12-vitamin a szemünk egészségének.

Homályos látás B12-vitamin hiány miatt
Kerkez/istockphoto.com

4. Sápadt bőr

Télen amúgy is kicsit sápadtabb a bőrünk, de ha mostanában sokan megjegyezték neked, hogy fehér vagy, mint a fal, figyelj a B12-vitaminra. Ennek hiánya ugyanis okozhatja ezt a sápadtságot, sőt, a szemfehérje elsárgulását is. Erről az tehet, hogy hiányállapotban a vörösvérsejtek gyorsabban lebomlanak, majd bilirubint kezdenek termelni, ami a bőrt is képes sárgásabbá tenni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást