Bő másfél éve, egészségügyi okok miatt változtattam meg az étkezésemet, és forgattam fel ezzel gyökerestől az életemet. Ahogy mindenki, aki életmódváltás előtt áll, nekem is számos kétségem és aggodalmam volt, de ezek a hónapok múlásával szépen lassan teljesen eltűntek. Ez az új életforma már messze nem csak gyógyszer a problémámra, hanem olyasvalami, ami nélkül már el sem tudnám képzelni a mindennapjaimat.
Ha valamit bánok, akkor az az, hogy nem váltottam korábban, mert ezzel számos kellemetlen dologtól óvtam volna meg magamat, és sokkal kevesebb szenvedést okoztam volna másoknak, a környezetemnek.
2/4 A fehérje miatt aggódok a legkevésbé
Sajnos hazánkban szörnyen beleégett az emberek tudatába az, hogy a „hús igenis kell”, de mikor megkérdezzük tőlük, hogy miért, akkor többnyire nem tudnak válaszolni.
Ha mégis, általában a fehérje kerül említésre, ami valóban létfontosságú makró, de rengetegen úgy vélik – hibásan –, hogy fehérje csak a tejtermékekben, a tojásban és a húsokban van.
A többség egyszerűen megdöbben, amikor megtudja, hogy minden egyes élelmiszerben van fehérje, zsír és szénhidrát is, csupán eltérő mennyiségben. Tény, hogy növényi étrenden nehezebb bevinni nagy mennyiségű fehérjét, de erre egyébként nincs is szükség.
A jelenlegi hivatalos és átlagos ajánlás 0.8 gramm testsúly-kilogrammonként, aminél a többség sokkal, de sokkal többet fogyaszt – indokolatlanul.
Egy átlagos felnőtt annyi fehérjét visz be (2-2,5 gramm testsúly-kilogrammonként, vagy még több), amennyit legfeljebb élsportolóknak, ideiglenesen javasolnak a szakértők. Talán mondani sem kell, ennek jóval több a hátránya az egészségre nézve, mint az előnye…
A tények ellenére szeretek mindent a saját bőrömön megtapasztalni, és engem teljes mértékben az győzött meg, amikor elkezdtem súlyokkal edzeni: minden gond nélkül ment az izomépítés. Szóval, a fehérjekérdés sokak számára sarkalatos, de én minden aggodalmamat elengedtem ezzel a kérdéssel kapcsolatosan.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!