Életmód / Receptek / Táplálkozás

Aszaltszilvával töltött sertéskaraj

A magyarok kedvence a sertéshús, ez vitathatatlan. Az alábbiakban bemutatunk egy látványos és imádnivaló ünnepi sültet, amelynek igazán karácsonyi ízvilága van.

Hozzávalók

1 nagy darab sertés karaj, csonttal együtt (csont nélkül is lehet)
25 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt sárgabarck
25 dkg aszalt füge
konyhai zsinór
30 dkg méz
120 ml oliva olaj
10 friss babérlevél
A következő recept úgy látványában, mint ízletességében

Elkészítés

Az aszaltgyümölcsök elkészítése: a gyümölcsöket keverjük össze 3 evőkanál oliva olajjal, 2 evőkanál mézzel és egy kis pohár édes fehér borral.
Melegítsd elő a gázsütőt 180 C-ra. Hasítsd a bőrt fel a sertéshúson, hogy egy nagy zsebet kapj, majd tömbd bele a gyümölcsöket úgy, hogy a gyümölcsök és hús aránya kb. fele-fele legyen és a gyümölcsök felett maradjon még egy zsírréteg.
A fennmaradó gyümölcsöket dobáld a sült köré, és így tedd majd a sütőbe.
Ksd át a húst a konyhai zsinórral. A külsejét jól füszerezzük be, öntsük rá a mézet és az oliva olajat. Tegyük a sütőbe és süssük 1,5 órát.
Minden fél órában kenjük be mézzel és locsoljuk oliva olajjal. Fontos, hogy a húst hagyjuk pihenni 20 percet mi után befejeztük a sütést.
Tálaljuk sültestálban, tegyük mellé a mellette megsült aszalt gyümölcsöket. Díszitsük a friss babérlevelekkel.

Köretnek
a következő krumplisalátát ajánljuk: keverjünk össze karikára vágott főtt burgonyát, újhagymát, szálakra vágott vöröskáposztát, vékonyra vágott sárgarépát, vajat, balzsamecetet és oliva olajat. Sózzuk, vegetázzuk és zöldpetrezselymezzük ízlés szerint.

Köretnek
a párolt vöröskáposzta vagy édeskömény is kiváló.

Az aszalt gyümölcsök miatt félszáraz vörösbort ajánlunk.

Jó étvágyat kívánunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást