Az anyatej, a természet csodája

Az anyatej, a természet csodája

Címlap / Életmód / Család / Az anyatej, a természet csodája

A szoptatás vitathatatlan előnyeit még a tápszergyártó cégek is elismerik: a kisbaba számára az anyatej az optimális táplálék. Ennek ellenére időről-időre napvilágot látnak olyan vélemények, melyek megkérdőjelezik annak fontosságát és jelentőségét. De vajon miért is olyan különleges az anyatej, és milyen lehetőségek állnak anya és baba rendelkezésére, ha mégis pótlásra van szükség? A témát W. Ungváry Renáta IBCLC laktációs szaktanácsadóval jártuk körbe.

Az anyatej a jelenlegi tudásunk szerinti legtökéletesebb táplálékot, legátfogóbb védelmet biztosítja gyermekeinknek, amely nem csak a fogyasztás időszakában érvényesül, hanem hosszú távú jótékony hatásai is kimutathatóak. Egyébként minden más emlős teje is éppen ilyen különlegesa saját fajához tartozó utód számára felülmúlhatatlan” – hangsúlyozza a tanácsadó.

A baba igényeihez igazodik

Az anyatej egyedisége egyebek mellett abban is rejlik, hogy összetétele a kisbaba igényeihez igazodva folyamatosan változik.

Az anyatej pontos összetételét nagyon sokféle tényező befolyásolja. A legfontosabb tápanyag-összetételt szabályozó tényező a gyermek életkorapéldául az egyévesnél idősebb gyermeket szoptató anya tejének zsírtartalma magasabb. De az immunológiai összetevők aránya is változik a szoptatás teljes időszakában; amikor a tejmennyiség az elválasztódási folyamat miatt csökkenni kezd, az immunanyag-tartalom nő.

Az anyatej összetétele ugyanakkor nem csak a gyermek életkorával változik, hanem bámulatos módon akár egy szoptatáson belül is.

Az egy szoptatáson belüli változás főleg az összes zsírmennyiség és a laktóztartalom szempontjából érdekes: minél alaposabban kiürített mellből szopik a baba, annál magasabb a zsírtartalom. A szoptatás elején ürülő tej kalóriatartalma alacsonyabb, laktóztartalma pedig jelentősebb, ez azonban nem ok arra, hogy az anyuka folyton azon aggódjon, hozzájut-e a baba a hátsó tejhez vagy nem. Igény szerinti szoptatás esetén (tehát ha olyan gyakran és olyan hosszan kerül mellre a baba, ahogy szeretne) a legtöbb kisbaba automatikusan beállítja magának a megfelelő „keverési arányt”. Ebből a szempontból nincs akkora jelentősége annak, hogy egy alkalommal egy vagy két mellből szoptatunkbármelyik megoldás jó lehet. Probléma akkor léphet fel, ha kívülről nyúlunk bele az önszabályozó folyamatba, például fejéssel” – tudtuk meg a szakértőtől.

Így működik a donortej

Természetesen adódnak olyan helyzetek, amikor szükség van pótlásra, ám a szoptatási szakemberek szerint ilyen esetekben a tápszer helyett ideálisabb egy másik édesanya teje, azaz a donortej. Ugyanakkor ez a lehetőség kevésbé elterjedt, és sokan idegenkednek tőle, hogy egy másik édesanya tejét adják gyermeküknek, pedig a tejadó anyákat komoly szűrővizsgálatoknak vetik alá, a donortejet pedig általában pasztörizálják.

Az anyatejgyűjtőből származó tejet a gyermekorvos írhatja fel receptre, így ingyenesen kaphat a baba nyolc hónapos koráig maximum naponta 800 ml donortejetpersze abban az esetben, ha a gyűjtőállomás tud ennyit biztosítani. Háztól-házig tejadásnál (amikor közvetlenül a tejadó édesanyától kapja a tejet az anyuka) is téríti az OEP a tej árát, de ebben az esetben egyéni ügyintézésre van szükség a védőnő segítségével. Ilyenkor is el kell végeztetni a következő vizsgálatokat a tejadó anyának: tüdőszűrés, HIV-szűrés, székletvizsgálat,szifilisz szűrés, bőrgyógyászati vizsgálat. Fontos megemlíteni, hogy valamennyi vizsgálat ingyenes a tejadó anya számára. Civil szervezetek, például az Eszterlánc anyatejmisszió és a Human Milk for Human Babies is foglalkozik anyatej közvetítéssel, ám ilyen esetekben az OEP nem fizet a tejadó anyának, ekkor az ár a felek közötti megállapodás tárgyát képezi. A donortejet ritka kivételektől eltekintve célszerű pasztörizálni, ami házi körülmények között is egyszerűen megvalósítható” – avat be W. Ungváry Renáta.

A tápszeres táplálás hátrányai

A szakemberek szerint nem az anyatejnek vannak előnyei – hiszen az az alapvető –, hanem a tápszeres táplálásnak vannak hátrányai, ám ezekről csak ritkán esik szó. Az édesanyák tapasztalatai alapján sajnos nem jellemző, hogy ezekkel kapcsolatban széles körűen tájékoztatnák őket, mielőtt megkapnák a tápszer-receptet, hogy mérlegelni tudjanak.

A tápszer fajidegen (többnyire tehéntej) fehérjéből készül, egy olyan eljárás során, amely a biológiai szempontból aktív komponenseit megsemmisíti. Csak a főbb tápanyagok tekintetetében alkalmazkodik összetétele az anyatejéhez, bár ezt kizárólag a kezdő tápszerekről mondhatjuk el. Az Egészségügyi Világszervezet ezért többször is kinyilvánította, hogy a kettes, hármas jelű tápszerek, tejitalok gyártása, használata nem indokolt. Bár a tápszer arányaiban ugyanannyi szénhidrátot, fehérjét, zsírt és ásványi anyagot tartalmaz, mint az anyatej, ez nem jelenti azt, hogy az anyatejben levő fehérje, zsír ƒƒƒ„másolata” volna. A tápszer élettelen anyag, amely csupán tápláló funkciót tölt be, összetétele nem változik, nem alkalmazkodik a baba változó igényeihez, nem tartalmazza a csecsemő növekedését, emésztését, védekezését segítő növekedési hormont, bioaktív enzimeket, élő sejteket. A tápszer a közhiedelemmel ellentétben nem steril, gyakoriak a minőségi kifogások vagy bakteriális szennyezettség miatti visszahívások” – fejti ki aggályait a tanácsadó.

A laktációs szakemberek szerint kulcsfontosságú, hogy a csecsemő megkapja a kolosztrumot, vagyis azt a tejet, amit az első napokban termel az édesanya melle, ám sajnos vannak olyan kórházak, ahol erre nem biztosítanak lehetőséget, helyette inkább tápszert adnak a babának.

Különösen veszélyes, felelőtlen és kártékony az a gyakorlat, melynek során az első napokban – sokszor az anya tudta nélkül – tápszert adnak a babának abban az időszakban, amikor úgy vélik, nincs még tej, a baba pedig éhezik. Ha azonban az anya és az újszülött nincs elkülönítve, és lehetséges az igény szerinti szoptatás, ez ritkán fordul elő. Az anyamellben már a tejbelövellés előtt van kolosztrum, az újszülöttek pedig fel vannak készülve a pár napos „szűkebb ellátás” átvészelésére. Ha valóban pótlásra lenne szükség, annak ideális formája a donortej” – mondja végezetül W. Ungváry Renáta.

A cikk a JátékNet támogatásával készült.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást