Család / Életmód

Anyaság 30 vs 40 évesen: egészen más élmény lehet

Anyaság 30 vs 40 évesen: egészen más élmény lehet

A gyermekvállalás életkora évtizedeken keresztül nem sokat változott, aztán történt valami: 2016-ban 4306 nő vállalkozott arra, hogy negyvenéves kora után szüljön – az ezredfordulón még csak 1329. Anyává válni 30 vagy 40 évesen éppen olyan egyedi, különleges és semmihez sem fogható élmény, mégis, a más-más élethelyzetből adódóan lehetnek különbségek is.

Stabilabb kapcsolatba érkezhetnek a 40-esek gyerekei?

Egy 2012-es adat szerint a 30 éves nők közül minden negyedik egyedül él, akik viszont házasok, azok kisebb valószínűséggel válnak ebben az életkorban: míg a nők az 1990-es években a harmincas éveikben adták be legtöbbször a válókeresetet, az ezredfordulón ez kitolódott a negyvenes éveikre.

2017-ben a házasságok stabilitása – a házasfelek kombinált korcsoportját tekintve – a 40-es éveikben járó pároknál volt a legkritikusabb, mivel a válások több mint egynegyedében (28%) mindkét fél ebbe a korcsoportba tartozott.

Az elváltak életkorának emelkedése természetesen szorosan összefügg a házasságra lépők átlagos életkorának növekedésével, hiszen ha a házasság később jön létre, később lehet belőle válás is. Némileg sötét következtetés, de statisztikailag azt mondhatjuk, hogy egy 30-as éveiben szülő nő előtt így még nagyobb eséllyel van ott a válás, míg ha a 40-es éveiben, akár már egy második házasságban szül, sokkal kisebb (statisztikailag) a házasság felbontásának az esélye. 2017-ben a volt házasfelek kombinált korábbi családi állapotát nézve 75% körüli volt az először házasságra lépők és az első válásukat átélt felek aránya, ám az olyan felbontott házasságok aránya, ahol korábban már mindkét fél elvált, csak 7–8% között mozgott.

Nem törvényszerű tehát, de lehetséges, hogy egy 40-es éveiben járó anya sokkal stabilabb kapcsolatban él gyermeke apjával, mint egy 30-as éveiben járó, ami természetesen egészen más élménnyé teszi a szülőséget és a szülővé válást.

Egészségügyileg kockázatosabb

30 éves kor körül, vagy kicsivel afelett szülni manapság egyáltalán nem számít ritkaságnak, sőt területileg és társadalmilag behatárolt csoportok körében ez gyakoribb is, mint a 20-as években gyermeket vállalni. A korai 30-as években azonban jóval nagyobb az esélye a teherbe esésnek és a magzat kihordásának, mint a 30-as évek végén, és bár természetesen a 40. évüket betöltött anyák is rengeteg gyönyörű és egészséges újszülöttet hoznak világra minden probléma nélkül, az ő esetükben statisztikailag már kimutatható a magasabb kockázat, és jellemzően szorosabb egészségügyi megfigyelést is igényelnek.

A KSH adatai szerint „30 év felett a nők fogamzó képessége kezdetben lassan, 35 év felett egyre gyorsuló ütemben csökken, és a terhesség is egyre bizonytalanabb kimenetelű. A 30 év feletti kívánt fogamzások kimenetelét tekintve egyértelmű, hogy az életkor előre haladásával csökken az élveszületések és emelkedik a vetélések aránya. A 2009. évi adatok szerint 30 éves életkorban még nagy az esélye annak, hogy a kívánt fogamzás szüléssel végződik (87%). Ez az arány 36 éves életkorban 80%-ra, 41 éves életkorban pedig 60%-ra esik. 42 éves életkortól pedig, ha a kívánt fogamzás mégis bekövetkezne, már nagyobb az esélye a vetélésnek, illetve a magzati halálozásnak, mint az élveszületésnek.

Az anya korának előrehaladtával bizonyos kromoszómarendellenességek megjelenésének is nagyobb az esélye a magzatban, ám fontos hangsúlyozni: mindez csak statisztika, és természetesen nem jelenti azt, hogy 40 fölött ne eshetne valaki sikerrel teherbe, és adhatna életet egészséges kisbabának, minden komolyabb komplikáció nélkül.

Kevesebb segítség, kényelmesebb élet?

Természetesen minden család más, de jellemzőbb, hogy aki a 30-as éveiben szül, az még tud számítani a szüleire, esetleg testvéreire, családtagjaira, hogy besegítsenek neki a gyermekágyas időszakban, vagy később a gyermek gondozásában.

Azok, akik a 40-es éveikben szülnek, sokszor már nem támaszkodhatnak a szüleikre, vagy azért, mert már sajnos nincsenek velük, vagy mert már nem teszi ezt lehetővé az egészségügyi állapotuk.

Az is gyakoribb, hogy mivel már a legtöbb családtagnak, rokonnak saját gyermeke van, nehezebb megoldani a segítséget, ugyanakkor a stabilabb anyagi helyzet lehetővé teheti a fizetett segítséget, akár a gyermekről időnként gondoskodó bébiszitter, akár a háztartásban besegítő takarítónő személyében, vagy egy magánbölcsőde kifizetésében. A gyermek bölcsődébe adása egyébként jogszabály szerint a 20. héttől lehetséges, de azoknak, akiknek sikerült a gyermekvállalás előtt olyan karriert elérni, ami lehetővé teszi a rugalmas munkaidőt, ez nem feltétlenül szükséglet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást