Amióta a munkahelyeden dolgozol, meghíztál? Ezek lehetnek az okai

Amióta a munkahelyeden dolgozol, meghíztál? Ezek lehetnek az okai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Amióta a munkahelyeden dolgozol, meghíztál? Ezek lehetnek az okai

Amióta az új munkahelyeden dolgozol, azt vetted észre, hogy szinte észrevétlenül felszaladtak rád a pluszkilók? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen, akivel ez történik. A zsúfolt mindennapokban számtalan olyan tényező van, ami növeli az étvágyat, rávesz bennünket, hogy folyamatosan nassoljunk, és ezáltal elhízáshoz vezet. Nézzük, mi az, amire munkaközben érdemes kicsit jobban odafigyelned!

Akkor is eszel, amikor nem vagy éhes

Lehet, hogy talán fel sem tűnt, hogy olyankor is eszel, amikor éppen nem vagy éhes.

Gondolj csak arra, ha egy munkatársadnak születésnapja van, akkor sor kerülhet egy közös munkahelyi tortázásra vagy az is lehet, hogy a kollégáid olyan aranyosak, hogy mindig visznek be a munkahelyre egy kis kóstolót a nagyi süteményéből vagy éppen abból, amit ők maguk alkottak a hétvégén.

Ugye ilyenkor képtelenség ellenállni a finom falatoknak? És talán nem is illik… Ezek az apróságok pedig növelhetik a rajtunk lévő pluszkilók mértékét.

Nem figyelsz oda arra, mit eszel

Lehet, hogy reggel szépen eltervezed, hogy ebédidőben átmész ebédelni egy egészséges fogásokat kínáló, közeli étterembe, ám a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogyan tervezzük.

Csak azt veszed észre, hogy az idő gyorsan elszaladt, újabb feladatokat kaptál és gyakorlatilag időd sincs arra, hogy rendesen megebédelj.

Ilyenkor mit lehet tenni? Hogy mégse éhezz, gyorsan rendelsz egy pizzát az internetről, amit házhoz visznek és amit el tudsz fogyasztani a laptopod felett gubbasztva is.

Ez valóban időbarát megoldás, ám nem túl egészséges.

A lámpák és a szobahőmérséklet növeli az étvágyat

Kutatások bizonyították, hogy a mesterséges fénnyel, gyengén megvilágított szobák növelik az étvágyat.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy napfényes irodában ülsz, ahol nincs szükség lámpára, akkor valószínűleg sokkal ritkábban éhezel meg, mint azok, akik egy sötét kis lyukban ülnek egész nap és lámpa ég a fejük fölött vagy az asztaluknál.

Ugyanez vonatkozik a hőmérsékletre, nem jó, ha túl meleg van az irodában, inkább vegyél fel egy pulóvert és szellőztessek gyakrabban, a friss levegő jót fog tenni neked.

Gyakran túlórázol

Hosszan sorolhatnánk, milyen negatív hatásai vannak annak, ha sokat túlórázol, de ezúttal csak azt emeljük ki, hogyan befolyásolhatja a testsúlyodat.

Ha sokáig dolgozol, csökken a szabadidőd, ezáltal a testmozgás mennyisége is. Emellett kevesebbet alszol, ez pedig serkenti az éhséget kiváltó hormonok termelődését.

Mit lehet ez ellen tenni? Lift helyett használd például a lépcsőt, ez is egyfajta testmozgás. Ha közel laksz a munkahelyedhez, akkor hanyagold a buszt, inkább sétálj egy kicsit.

Próbálj meg továbbá időben lefeküdni, nagyon fontos, hogy kipihend magad.

Stresszelsz a határidők miatt

A súlygyarapodás egyik gyakori oka az a nyomás, amit a főnökeink helyeznek ránk.

A munkahelyi stressz hosszú távon pluszkilókat eredményezhet, ezt sokan észrevehetik magukon, ugyanis a kortizol magas szintje fokozza a cukor iránti vágyunkat, ez pedig könnyen nassoláshoz vezethet.

Próbálj meg rendszeresen sportolni és aludj rendesen. Végezz relaxációs és légzőgyakorlatokat, így csökkentheted a stressz szintjét.

Valamint gondolj arra, a gyakori, egészségtelen étkezés nem oldja a stresszt, csak pluszkilókat pakol ránk.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!