5+1 dolog, amiből mások rögtön észreveszik, hogy alacsony az önbizalmad

5+1 dolog, amiből mások rögtön észreveszik, hogy alacsony az önbizalmad

Címlap / Életmód / Lélek / 5+1 dolog, amiből mások rögtön észreveszik, hogy alacsony az önbizalmad

1. Amikor bókot kapsz

Hogyan reagálsz, amikor valaki megdicséri a külsődet? A legjobb verzió az lenne, ha ilyenkor kedvesen megköszönnéd a bókot, ám az emberek többségére nem ez a jellemző. Ha te is rögtön legyintesz egyet, mondván, hogy “ugyan, épphogy csak magamra kaptam valamit reggel”, a beszélgetőpartnered rögtön tudni fogja, hogy nem vagy önbizalmi téren a helyzet magaslatán. Amikor valaki a dicséret hallatán ugyanis rögtön a negatívumait kezdi felsorolni, biztos, hogy nem hisz eléggé saját magában.

2. Átlagosnak tartod magad

Tegyük fel, hogy sikerült jó eredményt elérned egy vizsgán, vagy profi módon oldottál meg egy munkahelyi feladatot. Ilyenkor biztosan kapsz néhány elismerő dicséretet, ám az, hogy hogyan reagálsz ezekre, szintén árulkodik az önbizalmadról. Ha rögtön azt mondod, hogy “ááá, ezt bárki meg tudná csinálni”, azt érezteted a környezeteddel, hogy átlagosnak tartod magad, és nem hiszel a saját képességeidben.

Ezzel csak az a gond, hogy tudat alatt a sok lekicsinylő önkritika hatására mások is ezt a képet kezdik kialakítani rólad.

3. Azt hiszed, mindenki ítélkezik feletted

Szakértők szerint amennyiben alacsony önbizalommal rendelkezel, mindig úgy gondolod, hogy a környezeted csak a negatív tulajdonságaidat veszi észre. Például amikor elsétálsz két ember mellett a folyosón, és ők épp nevetnek valamin, titkon rögtön azt hiszed, hogy te vagy a vicc tárgya? Ez egyértelmű jele annak, hogy nincs rendben az önbizalmad; a gond, hogy már a testtartásodból és mozgásodból is nyilvánvalóvá válik mások számára, hogy nem érzed jól magad a bőrödben!

urbazon/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást