5 aggasztó jel, hogy vásárlási mániád van

5 aggasztó jel, hogy vásárlási mániád van

Címlap / Stílus / Divat / 5 aggasztó jel, hogy vásárlási mániád van

Az teljesen természetes, hogy szeretsz vásárolni, szereted az új ruhákat, néha csak azért mész boltok közelébe, hogy a kirakatokat nézegesd vagy levezesd a stresszt, esetleg megjutalmazd magad. Van azonban egy pont, amikor a shoppingolás egy egészségtelen szenvedéllyé válik, amivel foglalkoznod kell. Lássuk, milyen jelek utalnak arra, hogy vásárlási mániád van.

Gyakori az impulzusvásárlás

Feltűnt már, hogy gyakran csak azért mész el vásárolni, mert úgy érzed, hogy nem bírod ki a napot, ha nem veszel magadnak valamit? Ilyenkor igazából mindegy is, hogy mit vásárolsz, csak az érzés hajt, hogy valami újdonságot fogj a kezeidben.

Ilyenkor legtöbbször egy pillanat alatt döntesz és az sem érdekel, hogy valóban szükséged van-e a termékre vagy mennyibe kerül.

Tipp: Mielőtt elindulsz a bevásárlóközpontba, gondold át, hogy mi hiányzik a gardróbodból, és ha már impulzus alapján döntesz, legalább olyan darabok között válogass, aminek később hasznát veszed majd.

Dobozos termékek a szekrényben

Ha veled is többször előfordult már, hogy címkés, dobozos, teljesen új ruhadarabokat találtál a szekrényben, amik még soha nem voltak rajtad, akkor biztos érted a felesleges vásárlás és a túlköltekezés fogalmait.

Ha vásárlási mániád van, akkor ez valószínűleg nem csupán egy-egy ajándékba kapott felső vagy cipő, amit még nem volt alkalmad felvenni, hanem több tucat olyan ruhadarab, amit csak azért vettél meg, mert nem tudtad legyőzni a kísértést, de amint bekerült a kosaradba, többé már nem is érdekelt.

Tipp: Próbáld meg kicsit racionálisabban meghozni a vásárlási döntéseidet és ha már megtörtént a baj, legalább viseld a megvásárolt ruhákat.

Ha utólag rájössz, hogy amit megvettél, mégsem az igazi, akkor vagy vidd vissza vagy ajándékozd, adományozd tovább őket.

Ezzel jutalmazod vagy vigasztalod magad

Amikor előléptetnek, jó napod volt, szuperül sikerült egy meeting vagy egy vizsga, de az is lehet, hogy csak egy mondvacsinált okból érzed úgy, hogy muszáj megjutalmaznod magad, akkor vásárolni indulsz.

Amikor ennek az ellenkezője történik, azaz rossz napod van valamiért, akkor is az első utad a bevásárlóközpontba vezet.

Miért? Valószínűleg úgy érzed, hogy a vásárlás megnyugtat, feltölt, és enyhíti a szomorúságod vagy egyszerűen csak jár neked, ha már ilyen szuper napod volt. Kutatások szerint amikor egy új ruhát veszel magadnak, az hasonló elégedettségi érzést vált ki belőled, mintha drogot fogyasztanál, azaz függővé tesz, és csak nehezen tudsz majd leállni vele.

Tipp: Ha az érzéseidet szeretnéd kompenzálni vagy egyszerűen csak jutalmazni akarod magad, akkor ideje más alternatívák után nézni, hiszen a vásárlás mellett még számos olyan programot találhatsz, amitől jól érzed majd magad.

Eltitkolod, ha vettél valamit

Valószínűleg sejted, hogy nem teljesen normális, hogy dől ki a szerkényedből a sok ruha, de mégis úgy érzed, hogy folyamatosan új dolgokat kell venned magadnak, és még az sem zavar, hogy ha mínuszba kerülsz emiatt egy hónapban, hiszen vásárlás közben szinte nem is figyeled az árcédulákat.

Ilyenkor előfordul, hogy miután megvettél valamit, tudod, hogy nem kellett volna, ezért inkább elrejted, és nem mered megmutatni otthon a párodnak, a szüleidnek vagy a barátnőidnek, mert tudod, hogy mi lenne a reakció.

Tipp: Amikor úgy érzed, hogy muszáj venned valamit, akkor vegyél valami apróságot a szüleidnek, a párodnak vagy a barátődnek (is), így meglesz a vásárlási élmény, viszont másoknak is örömet szerezhetsz majd.

 

Bűntudatod van

Az előző pontból következik, azaz, hogy ha már a vásárlás pillanatában érzed, hogy ezt nem kellene, hogy túl drága vagy egyáltalán nincs rá szükséged, sőt meg sem mered mondani otthon, hogy megint vettél egy tizenkettedik magassarkút a hónapban, akkor valószínűleg tényleg ott kéne hagynod a terméket.

Ha ugyanis megveszed, nem csak az ablakon dobtad ki a pénzt, de valószínűleg utólag még bűntudatot is érzel majd.

Tipp: Ha nem tudod visszafogni és mindenképp venned kell valamit, legalább keress leértékelt vagy jó ár-érték arányú termékeket, amiket később viselni is fogsz majd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást