Adható-e koronavírus elleni oltás pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek?

Adható-e koronavírus elleni oltás pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek?

Címlap / Életmód / Adható-e koronavírus elleni oltás pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek?

Mikor adható be egy védőoltás és mikor nem?

Kezdjük az elején. Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy hogyan is működnek a védőoltások. Lényegében a vakcina elősegíti, hogy a szervezet felismerje a vírust, és antitesteket és vérsejteket termeljen a vírus elleni védekezés céljából. Fontos, hogy a védőoltások nem okozhatnak COVID19 megbetegedést, mert nem képesek fertőzni. Így van ez minden védőoltás esetében, melyeket gyerekkorunk óta folyamatosan megkapunk. 

Az oltásokkal kapcsolatban általában ellenjavallat az oltás egyes alkotóeleme által kiváltott allergiás reakció. Ellenjavallatnak számít minden lázas betegség, melyekből fel kell gyógyulnunk, mielőtt beadatjuk magunknak az oltást.

Vannak olyan ellenjavallatok, melyek hátterében egyszerűen a vírus tesztelésének protokollja áll. Először a terhességet, mint kockázati tényezőt ki szokták hagyni az ilyen tesztekből, valamint a kiskorúakat, ezért eleinte nem tudni, hogy rájuk hogyan hat az oltás. Miután ők is belekerülnek az adott oltás előállítóinak kísérleteibe, az eredmények függvényében rájuk is kiterjeszthetik az oltás engedélyezését. Ez már a terhes nőkkel és a 16-18 évesekkel is megtörtént egyes oltások esetében. 

Oltható-e a pajzsmirigyproblémával küzdő beteg?

A legtöbb oltóanyagot nyugodtan beadhatjuk a pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknek is. Ez a pajzsmirigy-alulműködésre, azaz hypothyreosisra ugyanúgy érvényes, ahogy a pajzsmirigy-túlműködésre, hyperthyreosisra. Az alapbetegségnek kontroll alatt kell állnia, tehát kezelt és megfigyelt betegségről van szó.

Azonban van ellenjavallt oltás is.

A Magyarországon jelenlévő oltások közül a Szputnyik vakcina ellenjavalt a pajzsmirigybetegségekben szenvedők körében, 2021 március 30. óta.

Koronavírus oltás pajzsmirgy betegséggel küzdőknek

Milyen oltási reakciókra számíthatunk?

A védőoltás beadása után előfordulhatnak oltási reakciók. Általában a beadás helyén fellépő fájdalom, esetleg duzzanat, valamint izomfájdalom, fejfájás, hidegrázás, láz szokott előfordulni. Ezek a szervezet kellemetlen, de helyes reakciói, ezért nem kell megijednünk. Ahogy a megnagyobbodott nyirokcsomóktól, rossz közérzettől, végtagfájdalomtól sem. Nincsenek olyan speciális reakciók, melyek az oltást kapott pajzsmirigybetegekre kifejezetten jellemzőek lennének. Sok egyéb tényezőtől függ a reakciók típusa és azok időtartama is. Azonban az oltási reakció hiánya sem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos.

Az oltási reakciókat nem szabad összekeverni az allergiás reakciókkal. Komolyabb tünet esetén orvost kell felkeresni.

Írta: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást