Otthon / Szórakozás

Ádám exe, vámpírok és időutazó: 5 misztikus személy, aki elgondolkodtat

Ádám exe, vámpírok és időutazó: 5 misztikus személy, aki elgondolkodtat

Kétféle misztérium létezik, ha emberekről van szó. Az egyik, amikor valaki olyan helyen, időben van jelen, mely valahogy nem illik a képbe, vagy épp adott helyzetben igen furcsán viselkedik, mely több, mint átmeneti „elmezavar”. Van olyan misztikus személy is, akiről tudni lehet, hogy kicsoda, többnyire híres, ám történt valami megmagyarázhatatlan az életében, mely visszavetítve az életére, furcsa összefüggéseket mutat. Íme hát, néhány ilyen ember…

Babuschka Lady

Ő egy – valószínűleg – amerikai hölgy, aki a Kennedy-gyilkosságot végigfényképezte. A mások által készített fotókon rendre feltűnik, fényképezőgéppel a kezében. 

Azért lett misztikus, legendás alak, mert amikor a merénylet zajlott, meg sem rezzent, hanem folyamatosan fényképezett, mintha tudta volna előre, hogy mi történik – miközben mások halálosan riadtan fedezéket kerestek.
Aztán elvegyült a tömegben. A furcsa az, hogy mindenki hozzá akart járulni valamivel a Kennedy-rejtély megoldásához, ám a hölgy fényképei máig nem kerültek elő, ahogy a hölgy sem. Talán egy lelkes, amerikai történelmet szerető, kíváncsi időutazó volt?

Lilith, az emancipáció jelképe

Végigolvastam a Bibliát, ám vagy elkerülte a figyelmemet ez a hölgy, vagy valóban nincs benne. Ugyanis – állítólag – ő volt Ádám első felesége. Úgy tűnik, valójában ő egy mitológiai személy, aki démoni hatalommal bír, és valahogy belekeveredett az idők folyamán a teremtés mítoszába
Feltételezések szerint nem kívánt alárendelt lenni, így Ádám elhagyta őt. 
Úgy gondolják, hogy Káin az ő fia volt. Szeretném tudni, hogy valóban élt-e Lilith, nem csupán bibliai vonzata miatt, inkább amiatt, mert ha elő személy volt, olyat tudhatott, ami miatt hatezer éven keresztül szóbeszéd tárgya volt… Ma az emancipáció jelképes nőalakja.

Drakula

Ő az, akinek misztériumát nagyon hamar megfejtették… vagy legalábbis úgy hiszik. Vlad Tepest – sokan úgy gondolják – azért nevezték „vérszívónak”, mert zsarnok és kegyetlen ember volt. Apja a Sárkányrend tagja volt, melyet Dracul-nak neveztek. Tehát, úgy vélik, hogy Drakula tulajdonságai kapcsán kapta ezt az asszociatív nevet. 

Én mégis kétkedő vagyok, hiszen vannak emberek, akik a vért misztikusnak tartják, vagy épp kihasználják a tudomány által nyújtott lehetőségeit.
Ilyen például a vámpírkezelés a kozmetikában, vagy az, amikor a profi biciklisták az előre levett vért visszajuttatják vénásan testükbe, hogy az felfrissüljön és jobban bírja ezáltal a tempót.

…és a magyar, női ,,Drakula”: Báthory Erzsébet

Úgy gondolom, hogy Báthory Erzsébet semmiben sem különbözött a többi nőtől. Szép akart lenni és titokzatos. Az, hogy igaz-e a legenda, miszerint ehhez fiatal lányok vérét használta fel, nem tudhatjuk meg, valószínűleg soha. 

Az viszont „tény”, hogy fiatal lányok tűntek el. Viszont azt is tudjuk, hogy az egyszerű emberek fantáziája, némi gonoszsággal, misztériummal fűszerezve, az igazságot keresve, csak jobban összekuszálja a gondolatokat.

Nostredamus magyar vonatkozásai

Kétségtelenül az egyik legmisztikusabb személy, hiszen megjósolta azt is, hogy mikor fogják a sírrablók megnyitni sírját. Ezen felül királyi orvos, csillagász és látnok volt. Jóslatai közül számos bevált, bár igen furcsa nyelvezettel, szimbolikusan írt – feltéve, ha ezek az ő sorai. 

Azt viszont már kevesen tudják, hogy Magyarországról is írt jóslataiban, méghozzá nem is keveset. Úgy tűnik, hogy Zrínyi Miklós 3000 ezüstöt fizetett neki, hogy megjósolja Magyarország jövőjét. A jóslat vége mindenesetre pozitív.

Hiteles mesék?

Ezeknél az eseteknél, embereknél azokat a témákat figyelhetjük meg, melyek mindig is mozgatták az ember fantáziáját. Több fotó bolyong az interneten, melyeken időutazókat vélnek felfedezni, aztán ott van a vér titokzatosságának kérdése, mely életadó és örökítő – melyet már elődeink is tudtak, csak nem volt rá kézzel fogható bizonyíték
Jelen van a szépség is, mint fontos, társadalom- és lélekformáló fogalom, ahogy a jövendmondás is az.
Az embereknek mindig szüksége volt legendákra, misztériumokra. Akkor vált a „mese” valósággá, ha találtak egy olyan személyt, aki köré felépíthették a „bizonyítékok” légvárát. Gyakorlatilag ezzel a személlyel hitelesítették a mesét.
Mára ennek helyét a sci-fi és parajelenségek kutatása tölti be, melyek kapcsán ezek a mesék egyre inkább valósággá válnak. Ez lesz tehát az új „mesék” alapja… Akkor most hogy is van ez? Az elménkkel teremtünk?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást