Egészség / Életmód / Lélek

A vagy B típusú személyiség vagy? Mutatjuk erősségeid, gyengeségeid

A vagy B típusú személyiség vagy? Mutatjuk erősségeid, gyengeségeid

Az A és a B típusok megkülönböztetése

A versenyhelyzetekben és az élet nagy döntéshelyzeteiben másként reagálunk, attól függően, hogy milyen alapkarakterünk van. Eltérő módon dolgozzuk fel és emésztjük meg a kudarcokat és a szervezetünk is másként reagál a pszichés problémákra. Két kardiológus, Meyer Friedman és Ray Rosenman dolgozták ki az 1950-es években az A és B típusú személyiségekről szóló elméletüket.

Úgy vélték, hogy a túlhajszoltságra hajlamos A típusú embereket jobban fenyegeti a szívbetegség, mint a nyugodtabb, stabilabb B típusúakat.

Továbbá az is érdekelte őket, hogy a konfliktusok megélésében és munkahelyi, magánéleti helyzetek reagálásában melyik típust milyen tulajdonságok jellemeznek. 

A kép úgy teljes, ha elmondjuk, hogy az elmélet továbbgondolásakor C és D típust is elkülönítettek, a krónikusan szorongó és a depresszióra hajlamos személyiségvonásokat is vizsgálták. A két szélsőség, az A és a B típus személyiségjegyeit térképezzük most fel.

Célok és elvárások

Az A típusúak szeretnek irányítani. A kontroll birtokában képesek késlekedés nélkül belevágni céljaik megvalósításába, a halogatás nem az ő műfajuk. A kihívások éltetik őket és tudják, hogy a helytállás konfliktushelyzetekkel jár együtt, de ez sem zavarja őket. Versengőek és teljesítményorientáltak. 

A B típusúakban ezzel szemben nincs versenykényszer, nyugodtan és lazábban állnak a céljaik megvalósításához. Épp ezért az akadályok leküzdésében kevésbé elszántak. Viszont cserében nem motoszkál bennük a folyton győzni akarás vágya, megelégednek kisebb részeredményekkel is. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást