Egészség / Életmód / Lélek

A különleges adottság sötétebb oldala: Ez a hátránya annak, ha valaki empata

A különleges adottság sötétebb oldala: Ez a hátránya annak, ha valaki empata

Empatának lenni hatalmas áldás, és rengeteg csodálatos előnnyel jár. Csakhogy még ennek az ajándéknak is vannak hátrányai; ugyanis empatának lenni közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan mások gondolják…

Mi jellemző az empatákra?

Ő az a személy, aki néhány másodperc alatt meg tudja állapítani, milyen érzés kavarog valakiben, és azonnal együtt tud érezni vele. Szinte képessége van arra, hogy ezzel a nagyfokú megértéssel segítsen lelkileg gyógyulni másoknak, azáltal, hogy ő maga is átveszi a beszélgetőpartnerek hangulatát.

Például tegyük fel, hogy ez a személy párkapcsolatban él, és a pasija stresszesen jön haza, de a férfi megpróbálja ezt elrejteni. Az empata rögtön átlátja a helyzetet, és azonnal ugyanazt a feszültséget kezdi el érezni, mint a párja; még akkor is, ha fogalma sincs, mi történt.

Hajlamosabbak a depresszióra

Az empaták különlegessége, hogy egy szobába lépve rögtön meg tudják állapítani, épp milyen hangulatok uralkodnak.

Azt gondolnánk, emiatt ügyesen kezelik saját érzéseiket is, de valójában ennek épp az ellenkezője igaz rájuk. Folyton harcban állnak az érzelmi világukkal, mivel annyira átragad rájuk más emberek hangulata – különösen a szomorúság -, hogy könnyebben eshetnek depresszióba. Nehezen választják el saját érzéseiket a többiekétől, és ez alapjaiban megnehezíti a hétköznapjaikat.

Erre az egyetlen megoldás, ha időnként más empatákkal beszélgetnek, és megpróbálnak több időt egyedül tölteni, hogy legyen lehetőségük gondolkodni.

 

Könnyen elfáradnak nap végére

Sokszor bélyegzik meg az empatákat azzal, hogy túlságosan érzékenyek, pedig mindössze arról van szó, hogy rengeteg inger éri őket megállás nélkül.

Ez a sok érzés teljesen kimeríti és kikészíti őket, mert nem csak megtapasztalják az érzéseket, de fel is kell dolgozniuk őket. Ráadásul a nagyobb gond, hogy különösen érzékenyek a negatív energiára: erősebb hatással van rájuk más emberek szomorúsága, dühe és feszültsége, amit épp úgy élnek meg, mintha mindez velük történne.

Emiatt van az, hogy gyakran érzik magukat kimerültnek.

 

Sokan kihasználják őket

Az empaták egyik legnagyobb jellemzője, hogy rendkívül pozitívan állnak az emberekhez, és hiszik, hogy mindenkiben ott lakozik az önzetlen jóság. Épp emiatt van az, hogy gyakran kihasználják őket mások.

Egyesek ugyanis rögtön meglátják az empatákban a jó hallgatóságot, és elkezdik őket lelki támaszként használni. Nekik mesélik el a problémáikat, sőt, életük minden történését, anélkül, hogy egyáltalán megkérdeznék az empatát arról, neki hogy telt a napja.

Ez azért is nehéz számukra, mert ők idővel barátként tekintenek arra a személyre, aki csak kihasználja őket.

Nem foglalkoznak eleget magukkal

Mivel ezek a személyek folyamatosan mások érzéseivel foglalkoznak, gyakran megfeledkeznek arról, hogy önmagukra is kéne időt szakítaniuk. Egyre kevesebbet foglalkoznak saját lelki és testi egészségükkel, mert azt helyezik előtérbe, mi a helyzet másokkal.

Nem csoda, hiszen meggyőződésük, hogy segíteniük kell más embereken, és szerepet vállalnak a lelki terhek cipelésében is.

Inkább, mint hogy bárki más rosszul érezze magát, és ők ezt tétlenül nézzék végig!

Nehezen találnak párt

Az empaták rengeteg negatív érzést tapasztalnak meg másokon keresztül, ezért kimondottan nehezen lesznek szerelmesek.

Nem szívesen nyílnak meg mások előtt, és még egy kapcsolatban is hajlamosak arra, hogy egy kis falat húzzanak fel maguk köré, arra az esetre, ha megpróbálnák összetörni a szívüket. Attól félnek, hogy ha mégis szabadjára engedik a szerelmet és a szenvedélyt, annyira sok érzés uralkodik el rajtuk, hogy nem tudnák megfelelően feldolgozni.

Nem akarják megtapasztalni azt, milyen attól rettegni, hogy elveszíthetik ezt a csodálatos érzést.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást