Tudtad? A stressz is okozhat depressziót! (x)

Tudtad? A stressz is okozhat depressziót! (x)

Címlap / Életmód / Egészség / Tudtad? A stressz is okozhat depressziót! (x)

Köztudott, hogy egy szeretett személy elvesztése, vagy egyéb személyes tragédiák nyomán könnyen ránk támad a depresszió. Ugyancsak tartós hangulatromlást okozhat az évszakváltás, különösen a mostani, fényhiányos őszi-téli időszakban. Azt azonban kevesen tudják, hogy a tartós stressz ugyanúgy kiválthatja a depresszió tüneteit.

Amikor a stressz még „hasznos”

A stressz egy génjeinkben kódolt ősrégi program a túléléshez. Ha az ősembernek harcolnia vagy menekülnie kellett, hasznára vált az a plusz energia, amely stresszhelyzetekben felszabadul testünk tartalékaiból. Ilyenkor emelkedik a vérnyomásunk, szaporábban vesszük a levegőt, míg az emésztési és nemi funkcióink „szünet” üzemmódra váltanak. Így több erőnk marad például elfutni valamiféle veszély elől. A stressz elmúltával pedig szervezetünk regenerálódik.

A tartós stressz viszont megárthat

Baj akkor van, ha a stressz forrása nem szűnik meg, és emiatt a szervezet folyamatosan „harcra kész” állapotban marad. Már rég nem az őskorban élünk, manapság pedig nem lehet minden konfliktushelyzetből csak úgy elmenekülni, legyen az akár közlekedési dugó vagy munkahelyi, családi nézeteltérés. Ha a stresszt kiváltó szituációk állandósulnak, érthető, hogy a testünk idővel feléli energiatartalékait. Kimerülünk, amitől testi, lelki betegségek alakulhatnak ki. Így vezet a tartós stressz egy idő után akár depresszióhoz is.

A stressz okozta depresszió tünetei

A depresszió tipikus lelki tüneteit – tartósan rossz hangulat, életuntság, reményvesztettség, boldogtalanság – tovább tetézheti a rendszeresen visszatérő fej- és hátfájás, mint ahogy kísérhetik alvászavarok is. Ilyenkor segít a Remotiv extra, egy recept nélkül kapható növényi gyógyszer, amely az orbáncfű jótékony hatásával oldja a mindennapi feszültséget, segít az enyhe depresszió tüneteinek leküzdésében és javítja a hangulatot.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!