Káposztaleves-kúra? Fogyás csokival? Szénhidrát teljes elhagyása? Csak semmi vacsi? Biztosan te is hallottál már olyan elvetemült diétákról, amelyek már ránézésre is kiverték a biztosítékot – de valószínűleg a barátnőid is ajánlgattak már neked olyan módszereket, amelyekkel nekik sikerült megszabadulni a fránya kilóktól. Ha nekik bejött, neked is jó lesz, nem igaz? Egy friss kutatás szerint egyáltalán nem így van!
Persze van, ami állandó
A kutatás szerint a hibát ott kell keresni, hogy minden szervezetnek más és más tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Az alapok persze nem változnak: mérsékelt szénhidrát, sok fehérje, egészséges zsírok és minimális cukorfogyasztás. Egyél minél több rostot, igyál rengeteg vizet, ne terheld a szervezeted nehéz vacsorákkal, és mindig reggelizz!
Ezek lennének a legfontosabb alapszabályok minden diétánál (mégis megjelennek olyan elvetemült elméletek a piacon, mint a káposztaleves-kúra), és ezek azok, amelyekre biztosan mindegyik szervezetnek szüksége van a tökéletes működéshez és az egészség fenntartásához. Az viszont nem mindegy, hogy mindezt hogyan, milyen arányban, és milyen ritmusban viszed be a testedbe!
Kétségbeejtő izraeli kísérlet
Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója, Eran Segal 800 izraeli önkéntes vércukorszintjét vizsgálta meg, és azt tapasztalta, hogy nagy eltérések mutathatók ki a szintek között még akkor is, ha a kísérleti alanyok ugyanazt ették. Ez arra utal, hogy a szervezetük a különböző tápanyagokat eltérő módon dolgozza fel – magyarul, ami a barátnődnek egészséges, nem biztos, hogy neked is jót tesz.
Így törik meg például a glikémiás index (GI) teljhatalma, amely az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét méri, vagyis megmutatja, mennyire tolja fel a vércukrodat az, amit megeszel – a kísérlet azonban bebizonyította, hogy ez nem alkalmazható egységesen mindenkire.
Furcsa eredmények
A kutatás során megfigyelték, hogy egy korai cukorbeteg, rendkívül túlsúlyos nő vércukorszintje a paradicsom után ugrásszerűen megnőtt – pedig a paradicsom nem egy olyan étel, amit az egészségtelen kategóriába sorolnánk. „Ennek az embernek egy személyre szabott diéta nem tartalmazta volna a paradicsomot, de lehet, hogy benne lettek volna olyan ételek, amiket mi nem feltétlenül tartunk egészségesnek” – magyarázta egy sajtóközleményben a kutatás egyik munkatársa.
Van, aki diéta alatt is fogyaszthat néha csokit, de van, akire rögtön felszalad a plusz – vagy akad, aki belefojthatja magát a gyümölcsökbe, neked viszont vigyáznod kell, hány banánt eszel meg egy nap. Minden egyedi, és nem lehet általánosítani – de akkor mit tehetsz, ha szeretnél tisztán látni ebben a káoszban?
Figyeld a tested!
Először is: az alapvető egészséges élelmiszerek nem tesznek rosszat. Akadhat néhány olyan étel, ami után levert leszel, vagy rövid időn belül farkaséhessé válsz – ezek azok, amelyeket kerülnöd kell, mert megpiszkálják a vércukorszintedet.
Mást nem tehetsz, mint kipróbálod, hogy neked mi jön be – én például diéta alatt egész nyugodtan elmajszolhatok néhány kocka csokit, mert ugyanúgy fogyok tőle, de nem vacsorázhatok gyümölcsöt, mert felpuffadok, és rettentő módon hátráltatja a fogyásom. Ha figyelsz a testedre, te is rá fogsz jönni, mi az, amire a szervezeted stop jelzést mutat, és mi az, ami még belefér – még akkor is, ha nem feltétlenül neveznéd egészségesnek első ránézésre.