Mit ad még a karácsony?

Mit ad még a karácsony?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mit ad még a karácsony?

A karácsony időszaka sokak számára az egyetlen olyan időszak, mely valódi, szeretettel teli órákat ad, és talán ráérünk foglalkozni egymással. Ez egy olyan időszak, melyben a család szentségét nem írhatja felül a munka, a szeretet fontosságát kétkedés nélkül kénytelen elfogadni mindenki. Éppen ezért ezekben a napokban nem csupán Jézus születését ünnepeljük…

A család gyógyulásának kezdete lehet

Karácsonykor többnyire „menetrend” van, hiszen olyan találkozóknak is bele kell férnie az időbe, melyekre máskor nem jut idő.

A szervezettség érdekében sokan söprik félre azoknak ismerősöknek a meglátogatását, telefonon való üdvözlését, akikkel az év folyamán kevesebbet találkoznak.

Ez „helyén” van akkor, ha önzőek vagyunk, saját komfortérzetünket kívánjuk maximalizálni.

Mégis, gondoljunk bele: gyerekkorunkban milyen öröm volt ránézni egy-két hétig a központi helyre kirakott képeslapokra, melyeket a rég nem látott rokonoktól kaptunk.

Gondoltak ránk. Ezért fontos, hogy mindenkivel – legalább egy képeslap erejéig – tudatni kell: gondolok rád, nem vagy idegen számomra.

A lélek gyógyulásának kezdete lehet

Az emberi kapcsolatainkat felélesztve lelkünk is gyógyulásba kezd.

A lelkiismeret egy kicsit megpihen, van időnk elmélkedni az elmúlt időszakról: mit értünk el, milyen áron, milyen utakon, kik valóban részesei életünknek.

Ilyenkor érdemes megbocsátani, a megbocsátást gyakorolni, haragosainkat kiengesztelni pár jó szóval.

Érdemes a bocsánatkéréseket erre az időszakra időzíteni, hiszen mindenki könnyebben teszi félre bántódását. Van arra idő és lélek, hogy a sebeket összeforrasszuk.

Karácsonykor kicsit bensőségesebben látjuk a világot, több időnk is van arra, hogy mindezt valamilyen módon, önkifejezés által „állandósítsuk”.

Ilyen lehet a napló írásának elkezdése, a rajz, vagy bármi más, ami segít magunkban meglátni a lényeget.

A spiritualitás fontossága

A spiritualitás – legyen katolikus, ortodox, vagy épp más utak – fokozottan előtérbe kerül.

Nyitottabbak vagyunk a szeretetre, így minden másra is, melyhez a szereteten keresztül visz az út.

Mindenki lelkileg mélyebb időszakot él meg egy időben(!), mely lelki kapcsolatot botorság lenne veszni hagyni. Minden lakásban ott van a legfontosabb spirituális eszköz, a gyertya.

Nyugodtabb zenéket hallgatunk, érzelmeket nyitogató filmeket nézünk, megkapjuk „ajándékba” az időt, mely a mélyen zajló lelki változásoknak adhatnak teret.

Érdemes az érzelmeket „családi szervezettségben irányítani”.

Nagy, esti sétákkal, a templom meglátogatásával, halk és folyamatos meditatív zenékkel. Így az egész család „egy úton kezd el járni”.

A test gyógyulásának kezdete

Ha a lélek elindult a gyógyulás útján, a test is követni fogja. Érdemes erre rátenni egy „lapáttal”, és tenni valamit az egészségünkért.

Őrültség ilyenkor méregtelenítésbe, fogyókúrába kezdeni, viszont mindenképp érdemes mozogni, sokat inni – természetesen vizet , gyógyteázni.

Ne tudjuk le egy rövid esti sétával, hanem menjünk el egy egész napra sétálni, kirándulni. Reggel kezdhetjük a napot aktívan, mondjuk futással, komolyabb tornával.

A lényeg a rendszeresség, azaz mindennap, ugyanabban az időben. Ezek után nyugodtabbak leszünk, könnyebben tesszük le az elmúlt időszak feszültségét.

Nem lesz lelkiismeret-furdalásunk a sok étel miatt, és könnyebben kialakítható egy jövőbeli rendszer – hiszen mindezt rövidített formában átvihetjük a következő év hétköznapjaiba is.

Ébredj! Dobd félre a „paranoiát”!

A hétköznapokat többnyire úgy éljük meg, hogy télen minden bacilus, vírus csak arra vár, hogy ránk vesse magát.

Ha hisszük, hogy mindennek van rezgése, és hozzávetjük a tényt, hogy a bacilusok és vírusok nem mindig és nem mindenkit betegítenek meg, akkor a félelem, harag, aggodalom az, ami teret enged nekik.

Ezáltal válunk fogékonyakká a betegségekre. Tehát, a karácsonyi időszakot jellemző viszonylagos nyugalom, lelki megújulás időszaka tökéletes arra, hogy megerősítsük magunkat lélekben, új, előre mutató elhatározásokat kezdjünk érlelgetni.

A karácsony a születés, és egyben a lélek ünnepe is. Ezáltal talán egy kicsivel több affinitásunk van a változásokra.

Ilyenkor is kell akarat, de talán több idő, több belső indíttatás van arra, hogy megtegyünk dolgokat, melyek később csak hasznunkra válhatnak.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!