Veszélyben 50 fölött: 7 óvintézkedés, ha csontritkulásod van

Veszélyben 50 fölött: 7 óvintézkedés, ha csontritkulásod van

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyben 50 fölött: 7 óvintézkedés, ha csontritkulásod van

Mostantól mindig kímélned kell magad? Butaság, hiszen csontritkulással is teljes életet élhetsz, csupán minimális odafigyelés szükséges. Összegyűjtöttük, mit érdemes szem előtt tartanod a sérülések elkerülésének érdekében.

Mozogj a jobb koordinációért!

Bár a veszélyes helyzetek elkerülése tűnhet a legjobb megoldásnak a botlások és az esések megelőzésére, valójában akkor teszel jót a testeddel, ha rendszeres edzéssel veszed elejét a sérülésnek. Az erősebb, rugalmasabb, kifinomult egyensúlyérzésű test ugyanis kevésbé reagál érzékenyen a krízishelyzetekre.
Válassz olyan alacsony intenzitású mozgásformát, amit kitartóan és örömmel végzel: ússz és sétálj, a megerőltető sportokat viszont inkább kerüld el, amelyeknél nagyobb az esés és a ficam esélye!

Beszélj nyíltan az orvosoddal!

Számos gyógyszer vagy hatóanyag-kombináció okozhat ködös tudatállapotot vagy egyensúlyzavart. Ezt a panaszt semmiképpen sem szabad szégyellned, hiszen nem tehetsz róla – tehát messze nem olyan a megítélése, mintha mondjuk alkoholmámor miatt botladoznál.
Amennyiben tehát ilyet tapasztalsz, szólj az orvosodnak! Kisebb dózis vagy másfajta gyógyszer alkalmazásával megszüntethető a probléma, így a veszély is elhárulhat.

Nézz a lábad elé!

A nyirkos és csúszós őszi-téli időszakban különösen fontos, hogy minden lépést megfontolj. Nem elég, ha egy járófelület biztonságosnak tűnik – próbáld ki egy kis felületen, mielőtt a teljes testsúlyoddal rámerészkedsz!
Az egyenetlen burkolat és a földön hagyott szemét különösen veszélyes lehet, csakúgy, mint az el nem söpört falevelek. Ha a házad táján gondoskodsz a rendről, azzal nemcsak a kockázatot háríthatod el, de testmozgásnak is jó lesz.

Okosan válassz cipőt!

A mezítlábas vagy zokniban történő mászkálás növeli a lakáson belüli esés kockázatát. Válassz olyan lábbelit otthonra, melynek rugalmas, ám kellően vastag a talpa, és lehetőleg fogja a bokád!
Lehet, hogy érdemes lecserélned a megszokott papucs fazont valami biztonságosabbra – emiatt ne aggódj, ha elég kényelmes, hamar megszokod! A cipőfűzőkre különösen ügyelj. A legjobb, ha helyettük a csatos vagy tépőzáras változatokat részesíted előnyben.

El a lomokkal!

A szanaszét hagyott tárgyak mindenki számára esésveszélyt jelentenek – hát még annak, akinek csontritkulása van! Az alacsony dohányzóasztalok, újságtartók, sámlik és a földön lévő szobanövények sincsenek jó helyen, ha forgalmas útvonalat kereszteznek.
Győződj meg róla, hogy a műszaki cikkek kábelei sem a helyiségek közepén hevernek, mert könnyen botláshoz vezethetnek! A kertről se feledkezz meg – ott sem szabad elöl hagyni a csecsebecséket.

Ne kapkodj!

Szépen, nyugodtan, megfontoltan mozogj! Semmi szükség nincs arra, hogy kipattanj az ágyból, hanyatt vágd magad a fotelben vagy fejvesztve rohanj ajtót nyitni. A hirtelen mozdulatok ugyanis a sérülések elsőszámú forrásai.
Vegyél példát a cicákról: ők komótosan nyújtózkodnak ébredés után, és nem restek megkeresni a legkényelmesebb testhelyzetet bármilyen tevékenységhez. Nincs az a dolog, ami megérné a sietséget, és a vele járó esetleges eséseket.

Használj segítséget!

Léteznek olyan eszközök, amelyeknek a segítségével minimálisra csökkentheted a kockázatot az otthonodban. A szőnyeg alá vagy járólapra helyezhető csúszásgátló alátétek, a fürdőszobai kapaszkodók, a lépcsőkorlát-kiegészítések és a konyhában praktikus biztonsági fellépők mind olyan holmik, amelyeket fölösleges az elmúlással azonosítanod – hiszen éppen ezek védenek meg attól, hogy kiszolgáltatottá válj egy szerencsétlen véletlen folytán!
Amennyiben valamilyen lelki gátja van annak, hogy biztonságban érezd magad a testedben és a környezetedben, talán érdemes lehet beszélgetned egy pszichológussal, aki segít a gátlások feloldásában.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!