Ezek a testi jelei, hogy túlterhelt az idegrendszered

Ezek a testi jelei, hogy túlterhelt az idegrendszered

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek a testi jelei, hogy túlterhelt az idegrendszered

Ha a tested jelezni próbál, te mennyire figyelsz rá oda? Gyakran csak akkor jutunk el arra a pontra, hogy tényleg visszaveszünk a tempóból, amikor egy-egy betegség vagy sérülés megálljt parancsol nekünk. Azonban még ekkor is sokan úgy gondolják, hogy nem engedhetik meg maguknak a pihenést. A szervezet viszont már korábban is jelezhet, hogy valami nincs rendben, általában akkor, amikor a szimpatikus idegrendszer (üss vagy fuss) átveszi az uralmat a paraszimpatikus felett. Íme néhány árulkodó jel, mely arra utal, hogy veled is ez történt.

Az idegrendszer működése is igen összetett folyamat, ugyanakkor normál esetben a körülményeknek, fenyegetés-érzésnek megfelelően tud reagálni a testünk. Ha viszont valami felborul, a veszély elmúltával sem áll vissza a homeosztázis folyamata. Például, ha nagyon aggódsz a pénzügyeid miatt, vagy valamilyen nehéz körülménnyel kell megküzdened, és a stressz vagy a szorongás kerít hatalmába, akkor megfelelően működik az idegrendszered. Ekkor ugyanis a külső tényezőkre adekvát választ ad. Ha viszont valami probléma adódik a működésével, akkor az aktuális körülményekre nem a jelenlegi, hanem a korábbi stresszorokra adott válaszai alapján válaszol. 

Ha nem megfelelően működik az idegrendszer, rosszul méred fel az adott helyzetet, emiatt túl-, vagy alulreagálod. Vagyis a belső fiziológiai válaszok nem tükrözik a külső körülményeket.

Mik állhatnak a háttérben?

Három nagy csoportra lehet osztani az idegrendszer ilyen jellegű problémáinak forrását a szakemberek szerint:

  1. A pszichológiai tényezők (trauma, krónikus stressz, függőség)
  2. Életmódbeli tényezők (nehéz gazdasági, társadalmi helyzet, lényeges változások a kapcsolatokban)
  3. Biokémiai tényezők (gyulladás, bélrendszeri betegségek, egyéb egészségügyi problémák)

Annak ellenére, hogy leginkább a pszichológiai és életmódbeli tényezőket vesszük legtöbbször elő akkor, ha felborul az idegrendszer működése, a biokémiai folyamatok legalább ennyire fontosak. Szakértők szerint ugyanis a test ebben az esetben a pszichológiai és fiziológiai veszélyt is azonos módon értelmezi.

demaerre/istockphoto.com

Mik utalhatnak az idegrendszer túlterheltségére?

A hangulati változások, szorongás, idegesség mellett fizikai tünetei is lehetnek a problémának. Ezek a következőek:

  1. Extrém változások a táplálkozásban: Előfordulhat, hogy viszonylag rövid időn belül megváltozik az étvágyad, egy falat sem megy le a torkodon, vagy épp ellenkezőleg: bármit megennél. Jellemzően a cukros, édes, szénhidrátban gazdag élelmiszereket vagy a sós ételeket kívánják sokan ebben az esetben.
  2. Az energiaszint gyakori változása: Nem csak a konyhában, hanem az íróasztalodnál is jelentkezhetnek az idegrendszer túlterhelésének tünetei, ugyanis a fáradékonyság, a figyelem-, és koncentrációs zavar, a feladatokra való fókuszálás is nehezedre eshet.
  3. Emésztési problémák: A bélrendszerre is kihat, ha alapvetően az üss vagy fuss állapotában ragadtál. Ekkor megváltozik a bélmozgás, illetve a puffadás, hasi görcsök, hasi fájdalom, valamint a reflux, súlyosabb esetben pedig a ételintolerancia vagy allergia is kialakulhat.
  4. Hormonális zavarok: Leginkább a premenstruációs szindróma tüneteiben nyilvánulhatnak meg az idegrendszeri problémák. Ez mellfeszülést, vizesedést, szédülést, hőhullámokat, éjszakai izzadást, vércukorszint-ingadozást és súlygyarapodást is jelenthet.
  5. Az immunrendszer védelmének gyengülése: A leggyakoribb tünet az, ha gyakran fázol meg, könnyedén elkapsz egy-egy felsőlégúti megbetegedést, de az általános közérzeted is romolhat. 
  6. Fájdalmak a test különböző pontjain: Sokszor az is előfordul, hogy megmagyarázhatatlan fájdalmakat tapasztalt a legkülönbözőbb helyen. Az izomgörcsök és merevség, krónikus fájdalom, vagy az izomláz, fejfájás hátterében is állhat a túlterhelt idegrendszer.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy ismét megfelelően működjön az idegrendszered?

Több fronton is szükség lehet a támogatásra, ami magában foglalhatja a pszichoterápiát, a meditációt, a jógát, a bélrendszer egészségének javítását, a hormonális egyensúly fenntartását. Az életmódnak is fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében. Az alvás minőségének javítása, a testmozgás, a szabadban töltött idő is segíthet enyhíteni a panaszokon. Annak ellenére, hogy hosszadalmas feladat és sok türelmet is igényel, hosszú távon egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá és produktívabbá válhatsz, ha megfelelően működik az idegrendszered.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!