A meseszép francia sziget, Korzika

A meseszép francia sziget, Korzika

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A meseszép francia sziget, Korzika

Aki odavan a vadregényes tájakat, érdekes látnivalókat és a földrajzilag és történelmileg egyaránt lenyűgöző helyeket, annak ideális úti cél lesz Korzika. Ez a hivatalosan Franciaországhoz tartozó sziget valójában nagyobb önállósággal rendelkezik, mint a többi francia régió, és látnivalóiban is igazi különlegességnek számít.

Hovatartozás

Korzika a történelem változásaival párhuzamosan mindig más és más fennhatóság alá tartozott: először a főníciaiakhoz, majd az etruszkokhoz, és egy időre Karthágóhoz is.
Leghosszabb ideig a Frank Birodalom befolyása alatt állt, illetve több erős itáliai köztársaság is uralkodott egymás után a szigeten.
Mindegyik időszak nyomai máig megtalálhatóak itt, a keveredés pedig igazán egyedivé teszi a sziget hangulatát.

Tengerpart

Korzika tökéletes választás azoknak is, akik a homokos tengerpartot és az ezzel járó kikapcsolódási lehetőségeket keresik.
A sziget déli partja ideális feltételekkel rendelkezik ebből a szempontból is, ezért ha Korzikát választjuk utazásunk céljának, akkor a klasszikus strandolást sem kell kihagynunk a programjaink közül. A hatalmas, homokos partok és a gyönyörű kék tenger felejthetetlen kikapcsolódást nyújt.

Napoleon

Korzikáról természetesen legtöbbünknek az jut először eszébe, hogy itt született Bonaparte Napoleon, francia császár, híres hadvezér. A sziget fővárosában, az 550 éves Ajaccioban született, majd Franciaországban folyatott tanulmányokat.
Ajaccioban feltétlenül nézzük meg Napoleon szülőházát, a katedrálist és a XVI. században épült Citadellát, amelyről csodás látvány tárul a szemünk elé. Az óvárosban pedig hangulatos éttermek és bárok várnak bennünket.

Bonifacio

A sziget déli részén, közvetlenül a tenger partján fekszik Bonifacio, Korzika legszebbnek tartott városainak egyike. A város központja közvetlenül a vízparton áll, egy 65 méter magas mészkőfennsíkon.
Csodálatos látványt nyújt innen a tenger, a szűk, lépcsős utcáin sétálva pedig gyönyörködhetünk az óváros egyedi hangulatában. Tiszta időben az sem ritka, hogy egészen a szomszéd szigetig, az Olaszországhoz tartozó Szardíniáig is ellátni a város széléről.

Bastia

A sziget északi részén, szintén közvetlenül a tengerparton található Bastia városa, amely a Ligur-tengerre, az olasz partok irányába néz. Gyönyörű város, melynek óvárosa visszarepít bennünket az időben, pezsgő utcái pedig igazán nagy életről árulkodnak.
A város fontos hajókikötő. A Földközi-tengeren közlekedő hatalmas luxushajók is itt kötnek ki, hogy utasaik megcsodálhassák a legszebb látnivalókat.

Calvi

Calvi Korzika észak-nyugati részén található, és a többi bemutatott városhoz hasonlóan ez is a tengerparton található.
Gyönyörű mediterrán város, melyet magas hegyek zárnak körbe, és így fellegvára, a város jelképe a tenger fölé magasodik, ahonnan páratlan kilátás nyílik az öbölre.
A város kiválóan alkalmas hangulatos sétákra, kitűnő ételek megkóstolására és természetesen nem érdemes kihagynunk a helyi borokat sem. 

GR 20

A GR 20 Korzika különleges gyalogösvénye, amely számtalan kirándulni vágyót vonz. A gyalogút a Regionális Természetvédelmi Parkon halad keresztül, és igazán lenyűgöző látványt nyújt mindenkinek, aki vállalkozik erre a könnyűnek igazán nem nevezhető programra.
Szerencsére választhatunk a rövidebb és a hosszabb útvonalak között, és érdemes közben megállnunk Filitosa megalit-kori (csiszolt kőkorszaki) emlékeinél is.

Kalandra fel!

Korzikát mindenkinek csak javasolni tudjuk, akik szeretik a hangulatos mediterrán városokat, a tengeri kilátást, és a remek vendéglátást. Hajókázhatunk, kirándulhatunk, strandolhatunk és közben jobbnál jobb ételeket és italokat próbálhatunk ki úgy, hogy közben a természet szépségeiben gyönyörködünk.
Szóval romantikázni vágyók és természetimádók számára egyaránt tökéletes választás. Aki bármelyikbe tartozónak érzi magát, annak feltétlenül irány Korzika!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!