Utáltam az édesburgonyát! Így lett mégis az életem része

Utáltam az édesburgonyát! Így lett mégis az életem része

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Utáltam az édesburgonyát! Így lett mégis az életem része

Amikor a második kislányomat vártam, terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Ez az esetemben komoly diétával és inzulinnal is együtt járt, úgyhogy nem volt egyszerű. Keveset ehettem, de azt szerettem úgy megenni, ahogy szeretem. Az édesburgonya nem tartozott ebbe a körbe! Rá sem tudtam nézni.

A lányom már tíz éves, eddig semmi bajom nem volt a cukorértékeimmel, ugyanis a szülés után megszűnt a probléma. Az azonban, ha valakinek terhességi cukorbetegsége volt, megnöveli a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Emiatt mindig figyeltem és figyelek arra, mit eszem. Ennek ellenére sajnos elérkezett az a pont, amikor a reggeli cukorértékek sajnos nem a legjobbak. Amíg lehet, igyekszem egészséges táplálkozással, diétázással megúszni gyógyszer (és inzulin) nélkül. 

Mi ez a narancssárga izé?

Étteremben találkoztam először az édesburgonyával. Ránézésre nagyon gusztusos volt a hasábburgonyára emlékeztető sült batáta. Ahogy azonban megízleltem, egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, és ez enyhe kifejezés.

Egyszer még püré formájában megpróbálkoztam vele, szintén egy étteremben, de ez talán még rosszabb volt. Lehet, hogy azért, mert a sima burgonyával hasonlítottam össze, pedig ez nem burgonyaféle. Mindegy, tudat alatt – talán a neve miatt – így adódott.

A burgonya ugyanis egy gumó, az édesburgonya pedig egy gyökérzöldség. A lilás héjú, fehér húsú fajta íze a gesztenyére emlékeztet, a másik típus, az elterjedtebb, narancssárga húsú és inkább a sütőtökhöz hasonló az íze. A gesztenyét és a sütőtököt szintén nem szeretem, így nem is tudom, mit vártam a batátától!

Újratervezés

Kedvenc ételem a sült krumpli. Még egy szaftos steak helyett is azt választom, ha felteszik a kérdést, hogy melyik legyen. A világ legnagyobb gasztronómiai találmánya szerintem. Most azonban kicsit kevesebbet kerül az asztalra, helyette előrántottam a batátával kapcsolatos minden tudásomat, és elkezdtem felfedezni. Sütve, főzve, krémekben, pürékben nagyon jól megállja a helyét, csak tudni kell vele bánni!

Az édesburgonya egészségre gyakorolt hatása
vaaseenaa/istockphoto.com

Magas szénhidrát-tartalom? Az nem jó egy cukorbetegnek!

Az édesburgonya nagyon különleges zöldség. Magas a szénhidrát- és a fehérjetartalma, bővelkedik A-, B- és C-vitaminban. Keményítőt is tartalmaz, amiről azt kell tudni, hogy a magas keményítőtartalommal rendelkező zöldségek nem igazán illeszthetők be a diabétesz-diétába, ugyanis a keményítő lebontásakor a szervezetben egyszerű cukrok keletkeznek, így megemelkedik a vércukorszint.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»