Van 5 nagyon jó okunk, hogy gyakrabban egyél kenyeret

Van 5 nagyon jó okunk, hogy gyakrabban egyél kenyeret

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van 5 nagyon jó okunk, hogy gyakrabban egyél kenyeret

Szegény kenyér – az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozás főellenségévé kiáltották ki, száműzték az egészségesnek mondott diétákból, és minden komolyabb ok nélkül parkolópáyára tették. Pedig nekünk van öt nagyon jó okunk arra, hogy gyakrabban fogyaszd.

A kenyér az elmúlt évtizedek mumusa lett, ha egészséges táplálkozásról beszélünk – mindenki úgy kerülte, mint a tüzet, főleg, ha fogyni szeretett volna. Pedig egy igazán jó kenyér nagyon egészséges tud lenni. Persze nem a legolcsóbb, teljesen haszontalan fehér kenyér, hanem egy kovászos, rozsos, sokmagvas, teljes kiőrlésű változat, ami egyik diétát sem fogja derékba törni.

Persze vannak olyan egészségügyi problémák, amikor a kenyér fogyasztása nem ajánlott, és nemcsak a gluténérzékenységről beszélünk. Több olyan emésztési és egyéb betegség lehet, amely előírja a kenyér minél ritkább fogyasztását. Ha azonban nem szenvedsz ilyenektől, egyszerűen csak félsz kenyeret fogyasztani, akkor olvass tovább az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer pozitív hatásaiért.

Javíthatja a bélrendszer egészségét

Az egészséges, rostban gazdag kenyér nagyon sokat segíthet a bélrendszereden, hiszen a rost maga egészséges. A teljes kiőrlésű gabonákban található rostot a bélben található baktériumok erjeszteni kezdik, így pedig rövid láncú zsírsavak állítódnak elő. Ezek a rövid láncú zsírsavak üzemanyagot jelentenek a bélsejteknek, és javíthatják a bélgátat, csökkenthetik a gyulladást és csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát. 

Felpörgethetik az immunrendszert

Világjárvány idején egyébként sem hátrány, ha az ember odafigyel az immunrendszere egészségére, ebben pedig a kenyér nagyon sokat tud segíteni. Kutatások sora figyelte meg, hogy a teljes kiőrlésű kenyérre hogyan reagálnak a bélmikrobák, és azt találták, hogy nagyon jól. A teljes kiőrlésű kenyerek segítenek a baktériumegyensúly fenntartásában. Egyes kutatások azt találták, hogy megnő a Bifidobacteria és Lactobacilli mennyisége a bélben, amit a jó immunrendszerrel kötnek össze.

A teljes kiőrlésű kenyér hatása
yippenge/istockphoto.com

Eltelít evés közben

Ha olyan vagy, mint én, akkor neked is nagyon kell a szénhidrát ahhoz, hogy tele érezd magad – és ez, úgy tűnik, nem véletlen. A teljes kiőrlésű kenyerek úgy is hatnak a bélbaktériumokra, hogy arra ösztönzi őket, hogy a telítettség érzéséért felelős folyamatokat indítsák be. Az igazi nyertesek ebben a kategóriában a zab, árpa és rozs, így keresd azokat a teljes kiőrlésű kenyereket, amelyek ezeket tartalmazzák.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»