Járvány-krízis: Így segít a mindfulness, hogy ne golyózzunk be

Járvány-krízis: Így segít a mindfulness, hogy ne golyózzunk be

Címlap / Életmód / Lélek / Járvány-krízis: Így segít a mindfulness, hogy ne golyózzunk be

Zavar, hogy folyamatosan kattog az agyad, egy percre se tudsz kikapcsolni? Érdemes lecsekkolni a mindfullness technikákat, már napi pár perc gyakorlás is segíthet radikálisan csökkenteni a stresszt és a feszültséget is.

Borzasztóan nehéz a mindennapjainkat élni ebben a megváltozott életkörülményben és nem véletlen, hogy egyre többet halljuk a wellness rajongók körében a mindfulness és a meditáció kifejezést, sokakat ugyanis ez segít át ezen a kritikus időszakon.

A bizonytalanság, a sok kérdés, hogy hogyan alakul az életünk természetes, hogy megnehezíti a mindennapjainkat, ez ellen nem nagyon tudunk mit tenni. Azon viszont változtathatunk, mi hogyan éljük ezeket meg. 

Maga a mindfulness jelentése tudatos jelenlét. Ez nem más, mint egy technika, amely tulajdonképpen segít, hogy ne folyamatosan azon rágódjunk, mi volt régen. Hogy ne azon agyaljunk, mit kell még ma megcsinálnunk, hanem képesek legyünk jelen lenni minden egyes pillanatban és azzal foglalkozni, ami éppen történik.

Ne gondoljunk hatalmas nehézségre vagy hosszú gyakorlatsorokra, itt nem az a legfontosabb, hogy órákig csináljuk, hanem az, hogy rendszeresen. Bár könnyűnek hangzik, megtanulni lecsendesíteni az elménket nem mindig egyszerű. Vannak könnyebb és nehezebb napok. Egy biztos, a rendszeres gyakorlás rengeteget segít és rendkívül sok pozitív hatással is bír.

A mindfulness pozitív hatásai

Mindfulness
istockphoto

Számtalan más jótékony hatással is bír ám a technika. Azon túl, hogy csökkenti a stresszt, ugyanis növeli a jókedvünket, az optimizmusunkat, az érzelmi intelligenciát, fejleszti a memóriát és a koncentrációs képességünket, az empátiát. Könnyebben tudjuk általa uralni nemcsak az elménket, az érzelmeinket is.

Mindemellett az egészségünkre is jó hatással van – mind az immunrendszerünkre, mind a fizikai, mind a lelki problémákra. És bár maga a technika már többezer éves és a világ számos országában tradicionális szokásként is fellelhető, a mindfulness mozgalmat a ’70-es években egy amerikai kutató Jon-Kabat Zinn indította el. Sikere pedig már a nyugati világban is töretlen. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»