Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint

Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint

Ha szereted az olasz kaját, nagyon jó hírünk van: egy friss kutatás szerint összességében jobb minőségű az étrendje annak, aki tésztát is fogyaszt rendszeresen. A szakértők több tízezer gyerek adatait átnézve jutottak erre a következtetésre.

Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek nem az egészséges étkezés jut az eszünkbe. A szénhidrátot, sajnos, legtöbbször démonizáljuk, ráadásul a hagyományos tésztafélék tényleg nem tartoznak a legajánlottabb ételek közé, főleg nem rendszeresen. Egy friss kutatás azonban rácáfol az előítéletekre. A Nutritional Strategies Inc. által végzett metaanalízis szerint több vitamint és ásványi anyagot visz be a szervezetébe az a gyerek, aki rendszeresen eszik tésztát.

A kutatók a tanulmányukhoz több tízezer amerikai gyerek adatait nézték át, amelyeket a Nemzeti Egészségmegfigyelő Kérdőívből nyertek ki. Megállapították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen ettek tésztát, sokkal több vitamint és ásványi anyagot vittek be, mint azok, akik nem fogyasztottak rendszeresen ebből az ételből. Külön érdekes, hogy ez kifejezetten igaz volt azon tápanyagokra, amelyekben az emberek, főleg a gyerekek, sokszor hiányt szenvednek. A vas, folát, magnézium és rost értékekben például komolyabb javulást lehetett felfedezni.

Más pozitív eredményeket is találtak a kutatók. A tésztafogyasztók például kevesebb rossz zsírt és cukrot vittek be a szervezetükbe. Utóbbit azért, mert sokkal egészségesebb szénhidrátokra hagyatkoztak az energiabevitelnél. Az eredmények egyébként nem meglepők. A sokszor mumusnak kikiáltott tészta fogyasztását már korábbi kutatások is egészségesnek találták, mivel alacsony a nátriumtartalma, kevés benne a koleszterin, és alacsony a glikémiás indexe. Egy korábbi olasz kutatás azt is kimutatta, hogy a tésztafogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb testtömegindexszel (body mass index, BMI).

Amellett is tettek tanúbizonyságot korábbi kutatási eredmények, hogy a magasabb szénhidrát- és alacsonyabb zsírtartalmú étrend ugyanolyan hatékony lehet az egészséges testsúly megőrzésében, mint ennek fordítottja.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»