Életmód / Receptek / Táplálkozás

6 villámgyors vegán tésztavacsora, ha nem főzéssel töltenéd az estét

6 villámgyors vegán tésztavacsora, ha nem főzéssel töltenéd az estét

Több okból is imádom a tésztás ételeket: ezek között élen jár az ízvilág és az, hogy ezek a fogások villámgyorsan elkészülnek. Amíg felforr a víz és megfő a tészta, könnyedén összedobok egy isteni öntetet, szószt sőt, még el is mosogatok… A tészták ráadásul laktatóak és növényi étrenden arra az egyre kell figyelni, hogy tojásmentesek legyenek. Ennek a kritériumnak a legtöbb gluténmentes – főleg kukorica, vagy hüvelyes zöldség alapú – tészta eleget tesz, de tökéletesek a durumlisztből készült változatok is.

Paradicsomos-bazsalikomos

Az egyik legkedvesebb tészta ételem ez a fűszeres, paradicsomos öntettel készülő fogás.

Csipetnyi olajon megfuttatok egy kevés fokhagymát, apróra vágott lilahagymát, majd hozzáöntök egy konzerv hámozott paradicsomot. Fűszerként többnyire csak sót és borsot használok, időnként pedig egy kis chilit teszek hozzá.

A gazdagabb ízvilág kedvéért teszek bele aprított bazsalikomot, de jobban szeretem frissen rászórni.

Amikor összefőttek az alapanyagok (pár perc), a leszűrt tésztával összeforgatom, szükség esetén a tészta főzőlevével kicsit hígítom. Jól illik hozzá a sörélesztőpehely és az aszalt paradicsom is.

 

Fokhagymás chilis

A jelenlegi körülmények között nagyon jól jön az immunerősítés: erre a fokhagyma és a chili is ideális választás.

Akkor is tökéletes lesz a végeredmény, ha csak ezt a két alapanyagot használod a tésztakészítés során, de természetesen bármilyen zöldséget, pl. karfiolt, borsót hozzádobhatsz az alaphoz.

Olajon futtasd meg a fokhagymát (nem szabad, hogy megégjen), majd vedd le a tűzről a serpenyőt és dobd hozzá a chilit. Forgasd össze a főtt tésztával, és már el is készültél! Ha tovább gazdagítanád, akár friss fűszernövényekkel, akár aprított zöldségekkel (pl. kaliforniai paprikával) is feldobhatod.

 

Pesztós

A pesztóra nem lehet ráunni, főleg nem akkor, ha hozzám hasonlóan imádod a bazsalikomot, de ezt a finomságot akár medvehagymával is elkészítheted a szezonnak megfelelően.

Serpenyőben, kevés olajon futtasd meg a fenyőmagokat, majd ha megpirultak aprítsd össze őket egy nagy csokor bazsalikommal, fokhagymával és sóval.

Pár csepp citromlével tedd frissebbé és forgasd össze a lecsepegtetett tésztával.

Természetesen – ha szükségesnek érzed – itt is használhatsz a krémesség érdekében egy kis főzővizet sőt, most is feldobhatod a pesztót friss zöldségekkel.

 

Avokádós

Nagy kedvencem az avokádós mártogatós, és ez az egyszerű finomság tökéletes tészták mellé is.

Egy érett avokádóhoz fél citrom levére és egy fokhagymára van szükséged – ehhez már csak sót kell tenned. Az egészet turmixold le, majd forgasd össze a frissen főtt tésztával.

Nagyon jól passzol ehhez az ízvilághoz is a friss bazsalikom (akár tépkedve, akár turmixolva), de az édes koktélparadicsomok szintén mennyeiek mellé.

Szórd meg egy csipet kendermaggal, kesuparmezánnal, vagy sörélesztővel!

 

Gombás

Természetesen a gomba se maradhat ki a sorból, ha vegán tésztafeltétekről beszélünk. Kevés aprított lila- és fokhagymát piríts meg, add hozzá a felaprított gombaszeleteket.

Keverj el egy fél doboz növényi tejszínt sóval, borssal és mustárral, ha van, akkor gombaport és sörélesztőt is szórhatsz bele.

A sűrítésről se feledkezz meg: csipet lisztet, vagy keményítőt is tegyél a tejszínhez.

Öntsd a krémet a hagymás-gombás alapra, majd forrald össze. Friss petrezselymet szórj rá és lassú tűzön sűrítsd be az egészet, mielőtt hozzáadnád a tésztát.

 

Hamis sajtos

Sokaknak hiányzik a sajtos ízvilág növényi étrenden – ez alól én sem voltam kivétel, amíg meg nem találtam a megfelelő növényi alternatívákat.

A sörélesztőpehely például egyenesen kihagyhatatlan, hiszen tökéletes, hamis sajtszósz készülhet belőle.

Ehhez pirítsd kevés fok- és vöröshagymát olajon, majd adj hozzá kevés őrölt pirospaprikát és sót. Öntsd turmixgépbe a hagymás alapot és adj hozzá fél csésze sörélesztőt, egy kis lisztet, vagy keményítőt a sűrítéshez, valamint kevés vizet, esetleg zöldség alaplevet. Turmixold össze az egészet, majd visszatéve a serpenyőbe, lassú tűzön sűrítsd be. A sajtos ízű krémet forgasd össze tésztával, és már el is készültél.

Tipp: sokan tesznek ebbe a krémbe kesudiót, vagy éppen főtt édesburgonyát – ha szereted az ízüket, érdemes próbát tenni velük!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást