Szokatlan házi kedvencek

Szokatlan házi kedvencek

Címlap / Életmód / Család / Szokatlan házi kedvencek

Háziállatot sokan tartanak, hiszen megszépítik a mindennapokat. Egyesek számára azonban nem jó megoldás a klasszikus kutya vagy macska, mivel mások a kedvenceik, vagy éppen nem tudnak annyi figyelmet szentelni az állataiknak. Lássunk néhány népszerű, ámde szokatlan házi kedvencet.

Kaméleon

Ez a kedves kis hüllő biztosan nem fogja borzolni az idegeinket. Csendes és nyugodt lény, még a mozgása sem igen nevezhető kapkodónak. Kitartással könnyen kézhez lehet szoktatni őket, bár óvatosan kell velük bánni, nehogy megsérüljenek.
Mivel a kaméleon a trópusokról származik, így tartásánál ezt is figyelembe kell venni. Ráadásul hüllőről van szó, így a téli hónapokban a megfelelő melegítés elengedhetetlen számára. Táplálékául kisebb rovarok szolgálnak, jellemzően tücskök, amiket az állatkereskedésekben gond nélkül be lehet szerezni.

Madárpók

Bár sokakat kitör a frász csak attól is, ha megpillantanak egy pókot, egzotikus, és nem utolsó sorban óriási fajait előszeretettel tartják háziállatként. Ez nem véletlen, hiszen méretük és színpompás megjelenésük miatt kifejezetten impozáns látványt nyújtanak.
Tartásuknál a megfelelően záródó terrárium elengedhetetlen, ha csak nem akarjuk, hogy szabadon sétálgassanak fel s alá, valamint számoljunk azzal is, hogy megfelelő feltételek mellett akár 20-30 évig is élhetnek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy vadállatról van szó. Bár óvatosan meg lehet fogni őket, kezes bárány sohasem válik belőlük, így kellő tisztelettel kell bánni ezekkel az állatokkal. Táplálékuk rovarok és kisebb emlősök lehetnek.

Törpemalac

Igaz, a disznók fajait jellemzően inkább a húsukért tartjuk, de ez nem minden esetben van így. Aki azt gondolná, hogy ezzel az állattal csak a baj lesz, hiszen régóta tartott fajtásai is csak az ólban és szagosan fordulnak elő, az téved. A törpemalac kifejezetten higiénikus állat, szobatisztaságra nevelhető.
Lakásban is tartható, bár sokkal jobban kedveli a kertet, ahol kedvére szaladgálhat. A malacok köztudottan nagyon intelligens állatok, ez természetesen igaz a törpe kivitelre is. 12-15 évig is éldegélnek ezek a szerethető, foltos kis kedvencek.

Madagaszkári Bütykös Csótány

Első hallásra nem tűnik túl jó ötletnek önként bevinni a csótányokat a lakásunkba. Természetesen itt most nem az irtott kártevőkről van szó, bár valóban csótányokkal van dolgunk. Ez a faj azonban jóval nagyobb a lakások réménél. A hossza közel 8 cm is lehet, szélessége pedig elérheti a 3 cm-t.
Ráadásul amellett, hogy igen látványos, tiszta és szagtalan állat, valamint nem burkolózik teljes hallgatásba, hiszen arról is nevezetes, hogy sziszegő hangot hallat, ha jól érzi magát. Barátságos jószág, nem harap, nem csíp, semmilyen formában nem árt az embereknek. Szívós teremtményről van szó, mely ideális a gyerek mellé, hiszen legyőzhetik a jellemző viszolygást a rovarok iránt.

Afrikai óriáscsiga

Egy olyan házi kedvencről van szó, ami csendes, nem kell sétáltatni, és egészében véve is csak nagyon kevés időt igényel. Terráriumban érdemes tartani, aminek az alját komposzttal kell borítani, hogy a csiga beáshassa magát.
Társas lény, így lehetőleg párosával tartsuk, így akár 7 évig is elélhet. Mivel nem mérgező, így nyugodtan a kezünkbe is vehetjük, a legrosszabb, ami történhet, hogy a csiga nyála ott marad a bőrünkön. Táplálékát a friss zöldségek képezik.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!