6 tipp mániákus halogatóknak – Így vihetsz rendszert a mindennapokba

6 tipp mániákus halogatóknak – Így vihetsz rendszert a mindennapokba

Címlap / Otthon / Háztartás / 6 tipp mániákus halogatóknak – Így vihetsz rendszert a mindennapokba

Ha te is hajlamos vagy Pató Pál módjára görgetni magad előtt a tennivalókat, itt az ideje, hogy változtass ezen az idegesítő szokáson. Cikkünkben olyan tippeket mutatunk, melyekkel elkerülhető a halogatás.

Szelektálj!

A szelektálás nem csak a rengeteg felesleges holmit illetően szuper dolog, a tennivalókat is érdemes rendszerezni és priorizálni.

Ha úgy érzed, annyi mindent kellene csinálnod, hogy egyszerűen nem is érdemes belefogni, tételesen gyűjtsd össze őket (írd is le, ha az segít), majd állíts fel fontossági sorrendet, és annak mentén haladj.

Akár ki is húzhatsz dolgokat a listáról, ne töltsd felesleges dolgokkal az idődet.

Egyszerűen csak vágj bele!

Régóta kattogsz egy megoldandó problémán, vagy feladaton, és nem tudod, hogyan is kezdj hozzá?

Sokszor a dolgok túlagyalása vezet halogatáshoz, éppen ezért próbáld ki, hogy ahelyett, hogy fejben minden apró részletre kitérően megterveznéd az adott dolgot, egyszerűen csak elkezded csinálni.

Nem később, nem holnap, hanem most!

Sok kicsi sokra megy

Sokan az olyan egyébként rendkívül hasznos és egészséges tevékenységek elkezdését halogatják időhiányra hivatkozva, mint a rendszeres testmozgás.

Kezdd egy kevéssel – gondolj bele, napi 10 perc mozgás heti szinten már többi mint egy óra – csupán egy apró szelete a napodnak, mégis sokkal több, mintha nem mozognál semmit, csak folyton tervezgetnéd, hogy mit és hogyan kellene sportolnod.

Másoknak például a ruhák selejtezése okoz fejtörést – a mániákus halogatók gyakran gyűjtögetők is egyben. Ha naponta csak 10-20 percet szánsz szelektálásra, pakolászásra, pár hét alatt egy egész gardróbot rendbe tudsz tenni.

Rajta, kezdj hozzá most!

Mérd le, mennyi ideig tart!

Sokáig halogatod a fürdő kitakarítását, mert úgy érzed, egy örökkévalóság, mire végzel?

Na, és közben hányszor pillantasz rá a telefonodra, vagy fogsz bele valami egészen más dologba?

Próbáld ki, hogy egyszer leméred, pontosan mennyi ideig tart, ha megszakítás nélkül suvickolod a fürdőt, és meg fogsz lepődni, hogy nem is megy el vele az egész nap.

Ha tisztában vagy vele, hogy egyes tevékenységek mennyi időt vesznek igénybe, jobban tudsz tervezni, és könnyebben veszed rá magad az olyan kevésbé kellemes tennivalók elvégzésére is, mint a takarítás.

Post it!

Az egyes tennivalókat – amelyekről már előre tudod, hogy hajlamos vagy halogatni őket – írd fel külön post it-papirokra, és ragaszd fel őket a lakás különböző pontjaira, így ha elhaladsz mellettük, mindig emlékeztetnek.

Persze, ez egy idő után nagyon frusztráló tud lenni, éppen ezért inkább csináld meg gyorsan, amit kell, és mehet a papír fecni a kukába.

Tevékenység-naptár

Naptárodban – akár a telefonodon – írogasd be az egyes tennivalókat napi vagy heti bontásban, de akár külön naplót is vezethetsz erre a célra.

Főleg a házimunkát illetően az embernek általában olyan érzése van, hogy egyszerűen semmi látszatja annak, amit csinál.

Épp ezért is jó dolog, ha szépen kipipálod az elvégzett feladatokat, hiszen ha másnap kezdődik minden elölről, akkor is jó érzéssel fog eltölteni, hogy elvégezted, amit terveztél.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást