4 kovásszal készült sütemény, ami örökre belopja magát a szívedbe

4 kovásszal készült sütemény, ami örökre belopja magát a szívedbe

Címlap / Életmód / 4 kovásszal készült sütemény, ami örökre belopja magát a szívedbe

A kovász második aranykorát éli, rengeteg hűtőben van most ebből a különleges és sokoldalú alapanyagból. Tudtad, hogy nem csak kenyeret, de isteni sütiket is készíthetsz vele? Mutatjuk, hogyan!

Gyümölcsös pite

Hozzávalók: 300 gramm liszt, 1 tojás, 30 gramm cukor, 170 gramm apróra vágott hideg vaj, 125 gramm hideg kovász.

A töltelékhez: szezonális gyümölcs, ízlés szerint egy kevés cukor vagy méz.

Elkészítés: A gyümölcsöt tisztítsd meg, ha kell, magozd ki, vágd apróra, keverd össze a mézzel vagy cukorral és tedd félre. A vajat morzsold el a liszttel és a cukorral, majd dolgozd hozzá a tojást és a kovászt, és egy órán át pihentesd hűtőszekrényben.

Egy kis sütőformát bélelj ki a tésztával úgy, hogy a tészta szélei túllógjanak a formán.

A gyümölcsöt csöpögtesd le és tedd a tésztára, a széleket hajtsd vissza és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig a lepényt.

Ha könnyen levet eresztő gyümölcsöt használsz, akkor 20 percig süsd elő a tésztát, és csak ez után tedd rá a gyümölcsöt, és tedd vissza még negyed órára a süteményt.

Dán sütemény

Hozzávalók a tésztához: 150 gramm kovász, 450 gramm liszt, negyed csésze cukor, egy csipet só, egy csipet őrölt kardamom, 50 gramm szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, 100 ml tej, 80 ml víz.

Vajas réteg: 250 gramm szobahőmérsékletű vaj.

Krémsajtos töltelék: 100 gramm krémsajt, egy evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, bogyós gyümölcsök.

A lekenéshez: 1 tojás, 1 evőkanál víz.

Elkészítés: A tésztát állítsd össze, gyúrd át alaposan, majd formálj belőle gombócot és hagyd 3 órán át kelni. A 250 gramm vajat vágd körülbelül 2 centi vastag darabokra és két sütőpapír közé téve nyújtsd ki hogy egy tányér forma darabot kapj. Rövid időre tedd a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de ne legyen túl kemény!

A 3 óra elteltével a tésztát nyújtsd körülbelül kétszer akkorára, mint amekkora a vaj átmérője, tedd a vajat a tésztára, hajtsd rá a tésztát. Utána fordítsd el 45 fokkal és nyújtsd ki hosszúkás alakúra, majd hajtsd fel. Tedd fél órára a hűtőbe, és még kétszer ismételd meg a kinyújtás-feltekerés műveletet, majd legalább 8 órára tedd hűtőszekrénybe a tésztát

. Ha készen állsz a sütésre, nyújtsd vékonyra a tésztát, vágj belőle négyzeteket és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Egy késsel nagyjából 1 centiméterre a szélektől vágj keretet a tésztába: nem kell teljesen átvágnod, csak annyira, hogy meg tudjon emelkedni.

A keret belsejébe halmozd a kikevert sajtos tölteléket és rá a gyümölcsöt. A széleket kend meg a vízzel felvert tojással.

200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. Ha szeretnéd, a kész süteményeket még egy kevés vízzel és citromlével elkevert porcukorral is meglocsolhatod.

Kovászos csokoládés kenyér

Hozzávalók: 150 gramm kovász, fél csésze + 2 evőkanál liszt, fél csésze olvasztott vaj, fél csésze cukor, 2 tojás, 2 evőkanál vanília kivonat, 3/4 csésze kakaópor, 1 csésze almaszósz, 1/4 csésze presszókávé, fél csésze só, 1 teáskanál sütőpor, 1 csésze csokicsipsz.

Elkészítés: A kovászt keverd el a fél csésze liszttel. Egy másik tálban dolgozd össze a vajat, a cukrot, a tojást és a vanília kivonatot. Add hozzá a kávét, a kakaóport, az almaszószt, a sót és a kovászos lisztet.

Ha teljesen összedolgoztad, keverd bele a sütőport, a csokicsipsz nagy részét (egy keveset tegyél félre a tetejére). Öntsd kivajazott sütőformába, a tetejét szórd meg a megmaradt csokival és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 50-55 percig, majd hagyd rácson kihűlni.

Kovászos répatorta

Hozzávalók: 1 csésze kovász, 3/4 csésze olvasztott vaj, 3/4 csésze olvasztott kókuszolaj, 2 és 1/2 csésze tönkölybúza vagy teljes kiőrlésű liszt, 1 és 1/2 csésze nádcukor vagy szukanát, 2 teáskanál vanília kivonat, 3 tojás, 2 csésze finomra reszelt sárgarépa, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 teáskanál szegfűszeg, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Hozzávalók a krémhez: 1 csésze krémsajt, 1 csésze vaj, 1/4 csésze juharszirup, 1/4 csésze nagyon apróra vágott pekándió vagy dió.

Elkészítés: A kovászt keverd össze a vajjal, a kókuszolajjal és a liszttel, majd hagyd állni néhány órát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy kis tortaformát vajazz ki. A kovászos liszthez dolgozd hozzá a többi alapanyagot és a tésztát a tortaformába töltve 30-35 perc alatt süsd készre. A krém összetevőit alaposan dolgozd össze, a kihűlt tortát vágd ketté és töltsd meg a krémmel, majd vond be a sütemény tetejét is a krémsajttal és szórd meg egy kevés durvára vágott dióval.

merc67/depositphotos.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!