Erre a csírára van szükséged: a 10 legnépszerűbb növényi csíra hatásai

Erre a csírára van szükséged: a 10 legnépszerűbb növényi csíra hatásai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Erre a csírára van szükséged: a 10 legnépszerűbb növényi csíra hatásai

Általában télen szokták javasolni a csírákat, mivel olyankor kevés a friss gyümölcs és zöldség, kevesebb vitamint tudunk természetes úton bevinni. Ám, szerintem nemcsak télen, hanem egész évben érdemes a csírákat fogyasztani, egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaik miatt. Lássuk most a – talán – legnépszerűbb csírákat, és azt, hogy mi mindenre jók.

A vitaminok és az ásványi anyagok, nyomelemek nagyon fontosak szervezetünk számára. Egész évben igyekszünk szinten tartani, ám így is kialakulhatnak hiányállapotok, amelyek sajnos elősegítik a betegségek kialakulását.

Mit tegyünk hát?

Természetesen jelen helyzetben érdemes extra D- és C-vitamint bevinni, valamint néhány ásványi anyagra és nyomelemre is jobban kell koncentrálni, mint a koronavírus-járvány előtt. Azonban emellett, természetes módon is növelhetjük szervezetünk ellenállóképességét. Ebben segítségünkre vannak a csírák, amelyek olyan pozitív hatással vannak egészségünkre, hogy minden nap fogyasztani kéne őket. 

Natalyia Kushnir/istockphoto.com

Mik azok a csírák?

Olyan magas tápértékű élelmiszerek, amelyeket teljesen meg tudunk emészteni és azonnal energiát nyerhetünk belőlük. Ha rendszeresen fogyasztjuk komolyan hozzájárulnak a szervezet egészségének fenntartásához, az immunrendszerünk erősítéséhez. De ahogy minden jó dolognál, a csírák fogyasztásánál is oda kell figyelni néhány nagyon fontos aranyszabályra.

  1. Ha csírát vásárolsz, minél frissebb, hűtött terméket válassz!
  2. Ha nincs jó illata a kiválasztott terméknek, ne vedd meg!
  3. Várandósoknak, kisgyermekeknek, gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek a nyers csírák fogyasztása nem ajánlott.
  4. Használj csipeszt, amikor tálalod a csírát, ne nyúlj kézzel a dobozba!
  5. Éttermekben inkább kerüld a nyers csíra fogyasztását.
  6. Otthoni csíráztatáshoz csak vegyszermentes, csíráztatásra szánt, tiszta magokat használj!

Nagyon sokféle csíra közül választhatunk, hipermarketekben többnyire kaphatók. 

Lássuk most a 10 legnépszerűbb csírát és azok jótékony hatásait.

1. Búza

Klorofillt tartalmaz, ami sokféle élettani folyamatot befolyásol: beleszól az oxigén szállításába, kiegyensúlyozza a vérnyomást és tisztítja a májunkat, szinten tartja a vércukorszintet, hurutoldó hatású, és még az emésztésünket is támogatja. Gátolja a szervezetben a gyulladások kialakulását, a baktériumok szaporodását. Pozitív hatással van az idegrendszerre és a férfipotenciára is. 

2. Szójabab

Minden olyan aminosavat tartalmaz ez a kicsi csíra, ami a szervezetünk számára létfontosságú. Sok-sok E-vitaminnal, rézzel, cinkkel, lecitinnel járul hozzá az egészség megőrzéséhez. 

3. Zöldborsó

Az egyik személyes kedvencem, főzelékhez és szendvicsekhez is használom. Isteni, roppanós kis csoda, tele vassal. Természetes módon szabályozza az inzulintermelést, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek kifejezetten javasolt. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét, segít a vérnyomás kiegyensúlyozásában, erősíti a szívet. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»