10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető

10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető / 2. oldal

Érdekes női nevek

Bolívia

Valószínűleg újabban engedélyezték ezt a nevet, mert az MTA hivatalos listáján már szerepel, a jóval ritkábban frissülő utónévkeresőben azonban még nem található meg. Ám ennek ellenére, ha valaki egy spanyol ajkú, dél-amerikai országról szeretné elnevezni a kislányát, senki sem áll az útjába.

Csinyere

Nem tudhatom biztosan, de néhány név esetében valószínűsítem, hogy esetleg a már itt született gyermek felmenőinek, kultúrájának tiszteletére választottak egy szokatlan hangzású nevet, ami aztán bárki számára anyakönyvezhetővé vált. Talán ez történt a Csinyere névnél is, ami egy afrikai igbo név – hasonlóan a szintén anyakönyvezhető Adaora és Emeka nevekhez – a jelentése pedig Isten adta, Isten ajándéka.

Főbe

A görög eredetű mitológiai nevek hangalakjáról sokaknak más juthat elsőre eszébe, hacsak nem ismerik betéve az ókori kultúrák kitalált szereplőit. Így lehet ez a Főbe névvel is, aminek a jelentése egyébként tiszta, világos, sugárzó. Szép hívószavak, de talán a szokatlan alaknak köszönhető, hogy a névnek így is csak néhány előfordulása van.

Kisanna

Lehet, hogy úgy hangzik, mintha valaki egybe írta volna a vezeték- és utónevét, de a Kisanna valójában az Anna Erdélyben használatos, becézett alakja, ami aztán itthon is bejegyezhetővé vált. A Kisanna tovább becézett, szintén Erdélyben elterjedt változata egyébként a Kisó is, ami ugyancsak anyakönyvezhető.

Ünőke

Bár az MTA utónévkeresőjében még nem, csak a hivatalos listán szerepel, így az eredetéről sem találtam információt, azt feltételezem, hogy itt is egy régi magyar személynév felújításáról lehet szó. Az ünő egyébként, ha valaki nem tudná, fiatal tehenet, őz vagy szarvas nőstényét jelenti.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást