10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető

10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 különös keresztnév, amiről biztos nem tudtad, hogy anyakönyvezhető

Én személy szerint azt gondolom, hogy mindenki olyan nevet ad a gyerekének, amilyet akar, és nem az alapján kell döntenie, hogy nekem melyik név tetszik, vagy éppen nem tetszik. Nekem személy szerint a régi, klasszikus nevek a gyengéim, ezzel együtt is szerepelnek ezen a listán olyan tételek, amelyek szerintem szépek – és olyanok is, amelyek nekem egyáltalán nem tetszenek. A válogatással azonban semmiképpen sem az ítélkezés volt a célom, egyszerűen csak rácsodálkoztam, hogy ezek a nevek már anyakönyvezhetőek, és az érdekesség kedvéért akartam megosztani őket.

Ha érdekel, hogy jelenleg mely nevek anyakönyvezhetőek utónévként, akkor a teljes és hivatalos listát egyébként te is megtalálhatod itt, az MTA 2009 óta havonta frissülő adatbázisában.

És akkor nézzük a neveket, amikről én korábban sosem hallottam, pedig léteznek!

Érdekes férfi nevek

Amondó

Próbáltam erőt venni magamon, mert őszintén hiszem, hogy nevekkel viccelni elég alávaló dolog, de nem tudom nem elképzelni, milyen, ha valaki úgy mutatkozik be: Amondó vagyok… A név maga egyébként nem is annyira új keletű, feltehetőleg a „szeresd az Istent!” jelentésű, latin Amadeusz egyik alakváltozata, bár az MTA adatai szerint meglehetősen ritka, mindössze néhány előfordulást jegyeznek.

Móka

A Mók vagy Mózes becéző alakjából önállósult régi személynév talán olyan időkből származik, amikor az emberke még inkább egy név becézett formáját társították ehhez a szóalakhoz, és nem a mulatozást, de manapság, mivel hogy maga a Mók és a Mózes sem gyakori nevek, a legtöbbeknek valószínűleg utóbbi jut eszébe.

Polikárp

Oké, ez egy kakukktojás a listán, erről a névről ugyanis nagyon régről tudom, hogy létezik, ezt szoktam felhozni példának, amikor szokatlan hangzású utónevek kerülnek szóba, és általában én nyerek vele. A név egyébként a görög Polükarposz névből származik, a jelentése pedig az, hogy bőtermő.

Tormás

Az elmúlt néhány évtizedben divatja volt a régi magyar személynevek reanimációjának, talán így került ismét az anyakönyvezhető nevek közé a Tormás is, ami ugyancsak egy régi magyar személynév. A Tormás névre hallgatók a névnapjukat március 26-án ünneplik, ám valószínűleg nincsenek sokan ezen a bulin: az MTA szerint mindössze néhány előfordulása van ennek a névnek.

Nónusz

Míg a hasonlóan kezdődő Noam, Noel vagy Nolen nevek egyre népszerűbbek mostanában, Nónuszból továbbra is csak néhány előfordulás van. A latin eredetű név jelentése egyébként kilencedik (gyermek), így ha esetleg valaki nyolc után kifogynak az ötletekből, és fiút vár, akkor azért érdemes lehet megfontolni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást