Egészség / Életmód / Hírek

A koronavírus még az egypetéjű ikrekre is másként hat

A koronavírus még az egypetéjű ikrekre is másként hat

A The New York Times hasábjain lehet olvasni Kimberly és Kelly Standardról, akik egypetéjű ikrek, azaz megegyezik a DNS-ük. Mindketten elkapták a koronavírust, és nyilvánvalóan azt gondolták, hogy nagyjából ugyanúgy fog lezajlani náluk a betegség, mert nagy különbség nincs egyikük életvitelében sem.

A valóság azonban nem így alakult. Kelly pár nap alatt jobban lett, Kimberlyt azonban lélegeztetőgépre kellett kötni, és csak hetekkel később tért magához. Ekkor újra kellett tanulnia enni és beszélni.

Az eset nem egyedi – egyelőre úgy tűnik, hogy egypetéjű ikrekre is lehet teljesen más hatással a fertőzés. A probléma egy sor tudományos kutatást indított el, amelyek arra próbálnak megoldást keresni, hogy hogy lehet ugyanolyan génkészlettel rendelkező és nem teljesen eltérő életmóddal élő ikerpárok esetében is teljesen más lefolyású ugyanaz a fertőzés.

Az egypetéjű ikrek rengeteget segítenek ilyen szempontból a tudománynak. Tanulmányozzák, hogy mi az oka annak, ha két, szinte teljesen megegyező genetikával született testvérpár egyikénél jelentkezik valami, ami a másiknál nem.

A koronavírussal kapcsolatos amerikai, ausztrál és európai kutatások kimutatták, hogy bár a génkészlet megegyezik, az immunrendszer teljesen máshogy fejlődhet az egypetéjű ikrek esetében.

Mi lehet a különbségek oka?

Az eltérő életút és életmód is lehet az oka. A COVID-19 súlyosságának egy része mindenképpen a genomtól függ. A nullás vércsoporttal rendelkezőknek úgy tűnik, kicsit kisebb az esélyük a súlyos betegségre. Ezen kívül, vannak olyan genetikai sajátosságok, amelyek miatt a koronavírus könnyebben jut be a sejtekbe. A COVID egyik legveszélyesebb következménye, a szervezet túlzott gyulladásával járó citokinvihar is lehet genetikai hajlammal járó tünet.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást