Ez is zsír, az is zsír, de míg az egyik jó hatással van a szívre, a másik meg is ölhet!

Ez is zsír, az is zsír, de míg az egyik jó hatással van a szívre, a másik meg is ölhet!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez is zsír, az is zsír, de míg az egyik jó hatással van a szívre, a másik meg is ölhet!

Zsír és zsír közt óriási különbség van – az egyik jó hatással van a szívre és érzelmi jólétre, a másik akár meg is ölhet!

Jó zsír: Olívaolaj és olajbogyó

Egyszeresen telítetlen zsír, amely csökkenti az LDL koleszterint (rossz koleszterin), miközben növeli a HDL, jó koleszterint. Az olajbogyó és olíva olaj védi a szív egészségét, de az alakunkra is vigyáz.
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is ismerteket. Gazdag polifenolokban (segíti a rákmegelőzést és a szívbetegségek kockázatát csökkenti) és E-vitaminban (növeli a bőr, köröm és haj szépségét).

Jó zsír: Diófélék

A hagyományos dió mellett a mogyoró, makadámdió, pekándió és mandula is hasonló „jó zsírokat” tartalmaz. A diófélékben található zsírsavak segítenek a szív egészségének megőrzésében. Jó oldható rost források, ezért alakunknak sem ártanak, sőt, segítik az emésztést.
Ideális uzsonna és éhségűző, mert laktató és rágást igényel. Egyes tanulmányok szerint a diófélékben levő olajok serkentik a zsírégetést, ezért fogyókúra mellé kimondottan ajánljuk (persze napi legtöbb 1 marék mennyiség mellett)!

Jó zsír: Avokádó

Egy nemrég készült Ausztráliai tanulmány szerint azok, akik három héten keresztül napi rendszerességgel fogyasztanak avokádót, javítják koleszterinszintjüket. Míg az avokádó diéta 8 százalékkal csökkenti az összkoleszterint, a közkedvelt alacsony zsírtartalmú diéta pedig csak 5 százalékkal.
A napi mennyiség, amit érdemes fogyasztani az egy fél avokádó a nőknél és egy avokádó a férfiaknál. Az avokádó ezenkívül 10-20 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát.

Jó zsír: Fekete csokoládé

A fekete csoki jótékony hatása ne legyen ezentúl ürügy számunkra a mértéktelen csokoládé evésre, de tény, hogy a benne levő telítetlen zsírok jót tesznek egészségünknek.
Mivel tele van flavonoidokkal, ezért segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök pusztításaitól és csökkenti a magas vérnyomást. Tehát ezentúl ne is vegyünk más típusú csokoládét!

Jó zsírok: Többszörösen telítetlen zsírok

Ezek a jól ismert omega-3 és omega-6 zsírsavak, amelyekre szükségünk van étrendünkben. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek megelőzni számos betegséget, mint például:- rák
– immunrendszer betegségek
– arthritis (ízületi gyulladás)
– elhízás
Legjobb forrásai a hal, tenger gyümölcsei, dió, szezám- és tökmag.

Rossz zsírok: Telítetlen zsírok

A telítetlen zsírokról bebizonyosodott, hogy általánosan emelik a koleszterinszintet és szívbetegségeket idézhetnek elő. Telített zsírok leginkább az állati eredetű ételekből kerülnek ki, mint a zsíros húsok (sertés, marha, bárány), feldolgozott húsok (kolbász, virsli, szalonna), zsíros tej, vaj, sajt.Egyes növényekben is megtalálhatók a rossz zsírok, ilyen a pálmamag-olaj, pálmaolaj, kókuszolaj, kakaóvaj.

Még rosszabb zsírok: Transzzsírok

Ezek a zsírok akkor jöttek létre, amikor a tudósok kifejlesztették a hidrogénezett zsírokat. Ez a folyamat növeli az eltarthatóságot és segít megőrizni a termékek ízét, de egészségünkre kevésbé vannak tekintettel. Ezek a zsírok különösen veszélyesek, mert szorosan összefüggnek a szívbetegségek kialakulásával. 
Transzzsírok sajnos a legtöbb szupermarketben kapható ételben megtalálhatók, mint a margarin, csokoládék, fagylaltok, kekszek, cukrászsütemények, reggeli gabonafélék, hasábburgonya, piték, pizzák és általában a gyorséttermi ételek.A legtöbb, amit tehetünk ellenük, hogy figyeljünk arra, amit megeszünk és olvassuk el a termék összetevőit vásárlás előtt.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!