A tea már évezredek óta közkedvelt árucikk. Kínából származik, és a 17-18. században vált kifejezetten népszerűvé Európában is, két típusa az általunk s jól ismert zöld és fekete tea.
Tea cserje
Kevesen tudják, hogy ugyanabból a növényből készítik a zöld és a fekete teát is. A fekete tea feldolgozásának része azonban egy olyan oxidációs folyamat, aminek következtében kialakulnak a két teatípus közötti különbségek. A zöld tea is találkozik a feldolgozás során ezzel a folyamattal, de jóval enyhébb változatban.
Antioxidánsok
A fekete teában szinte egyáltalán nincsenek antioxidánsok, míg a zöld teában nagyon nagy mennyiségben találhatóak meg. Ez az eltérés a feldolgozáskori oxidációs folyamat következménye, ugyanis ennek hatására tűnnek el a fekete teából az antioxidáns anyagok. A zöld tea viszont nem csak ezeket tartalmazza, de kiváló vitamin és ásványi só forrás is a szervezetünknek.
Koffein
A fekete tea a benne található koffeinnek köszönhetően élénkítő hatású, gyorsítja a légzést és a vérkeringést, ezáltal több oxigénhez juttatja az agyunkat. A zöld tea szintén tartalmaz koffeint, így szintén rendelkezik ugyanezzel az élénkítő hatással.
Ezt az anyagot tea-koffeinnek hívják, vagy korábbi nevén tenninnek. Ez az anyag sokban különbözik a kávéban található koffeintől, ugyanis hatása lassabb és hosszabb, vagyis nem okoz hirtelen felpörgést, mint a koffein. Ezzel együtt nem élénkíti a gyomorsav termelődést, nem emeli a koleszterin szintet és nem okoz hirtelen szívdobogást sem.
Hatások
Gyógyhatással inkább a zöld tea rendelkezik. Rákmegelőző hatású is, védi az olyan belső szerveket, mint a gyomor, a máj vagy a vese, táplálja a bőrt, védi a szemet, hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és nem utolsó sorban ez az egyik leghatékonyabb zsírégető az ismert természetes szerek között.
Ízvilág
Az oxidációs folyamatnak a következtében a fekete tea lényegesen összetettebb és mélyebb ízűvé válik, mint a zöld tea. A különbség akkora, hogy akár becsukott szemmel is érzékelhetjük, ha belekortyolunk mindkét típusú teába.
Hőmérséklet
A fekete teát forrásban lévő vízbe tesszük, és 3-5 percig állni hagyjuk. A zöld teát viszont az antioxidánsok megőrzése érdekében maximum 80 fokos vízbe tesszük, majd 5 perc elteltével szűrjük le.