Kínos titok: 10-ből 6 nő rendszeresen tapasztal vizeletszivárgást

Kínos titok: 10-ből 6 nő rendszeresen tapasztal vizeletszivárgást

Címlap / Életmód / Egészség / Kínos titok: 10-ből 6 nő rendszeresen tapasztal vizeletszivárgást

Régen azt gondoltam, a vizeletszivárgás csak az idős korosztály problémája, de amikor várandós lettem, a szakirodalomból megtudtam: ez távolról sem így van.

Ezt támasztja alá egy új tanulmány is, amit a OnePoll készített, és ami szerint a nők 61%-ának rendszeresen okoz problémát a hólyagszivárgás, és bár elöregedő társadalomban élünk, ezt az arány nem indokolhatja kizárólag a korunk. A kutatók szerint a megkérdezett, 2000 nő harmada, tehát csaknem 700 nő tapasztal egy nap több alkalommal is vizeletszivárgást.

Kb. minden ötödik megkérdezett, a válaszadók 19%-a mondta, hogy minden nap harcol a hólyagszivárgás ellen. A szakértők szerint a válaszok nem voltak korfüggőek. Sajnos tovább ront a helyzeten az is, hogy a szivárgást tapasztaló nők 62%-a szerint a kínosnak ítélt probléma éppen nyilvános helyen, a lehető legrosszabb időpontban szokott jelentkezni. 

A vizeletszivárgás okaii
AllaSerebrina/depositphotos.com

Megkeseríti a mindennapokat

A megkérdezettek 27%-a mondta, hogy a társadalmi, szociális élete már csorbát szenvedett a nyilvánosságtól való félelem miatt. Ez tehát azt jelenti, hogy a kérdőívet kitöltők negyede mondott már le egy számára kedves programot, eseményt azért, mert attól félt, hogy nem tudja uralni a hólyagját. Ehhez még csatlakozik 22%, aki minden formában kerüli az ugrálást és 21%, akik a hosszabb utakra is zsigerből nemet mondanak. 

Nem meglepő, hogy az ezekkel a tapasztalatokkal élők több mint fele (54%) kínosnak érzi az élethelyzetét. Ez az arány a nyilvánosság előtt 70%-ra ugrik. Körülbelül egyharmad (34%) állítja, hogy szégyent érez egy nyilvános szivárgás után (akkor is, ha az nem látszik). 29% szerint a hólyagszivárgás miatt öregebbnek gondolják őket a valós koruknál. 

A nyomasztó érzések és a magas százalékarányok miatt egyértelmű, hogy a szivárgás olyasvalami, amivel feltétlenül foglalkoznunk kell. A válaszadók 88%-a úgy érzi, hogy a húgyhólyagot érintő problémái (pl. a kisebb nedvesedés), életkortól függetlenül bárkinél jelentkezhet és gyakori probléma lehet a nők esetében.

Ennek ellenére 47%-nak mégis önértékelési problémái vannak. Ezt támasztja alá az is, hogy 32% még soha nem beszélt senkinek a problémájáról, nemhogy orvoshoz fordult volna vele. Pedig a hólyagszivárgás ellen lehet sőt, kell is tenni!

Mit tesznek a nők a kínos probléma ellen?

Már csak ennek a kutatásnak az eredményeiből is tudjuk, hogy a hólyag szivárgása gyakran előfordul, de a nők még mindig annyira kínosnak érzik. Annyira tartanak tőle, hogy sokszor maguknak sem ismerik be, mivel küszködnek. Így aztán azt is tudjuk, hogy nem igazán a gyökerénél igyekeznek kezelni a problémát. 67% visel valamilyen betétet, 51% többször használja a fürdőszobát távozás előtt, 39% kerüli az vízfogyasztást, 22% pedig rendszeresen lesi a lehetőségeket, hol tudna könnyíteni magán. 

„Manapság a nők egészsége rendkívül fontos, meghatározó, igazi mainstream téma: itt az ideje megszabadulnunk a hólyagszivárgások körüli szégyentől”

– mondja Macdonald, a kutatás vezető szerzője, aki azt is állította, minden nő, életének legalább egy pontján tapasztal hólyagszivárgást.

A vizeletszivárgás okai sokrétűek lehetnek, gyakran jelentkeznek pl. változókorban, vagy éppen szülés után, de akár a túlsúly mellékhatása is lehet a kellemetlen tünet. Éppen ezért a kezelés sem mindig magától értetődő, vagy egyértelmű, az orvossal, az intim tornára szakosodott oktatóval való egyeztetés sokszor megkerülhetetlen. 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!